A befektetést rögzítő szindikátusi szerződés hétfői aláírásakor készült, a kaposvári önkormányzat által az MTI-hez kedden eljuttatott hangfelvétel szerint az MFB Invest 3,3 milliárd forinttal, a Zito 1,8 milliárd forinttal szállt be a cégbe.

Giacomo Pedranzini a Zito-csoportról elmondta, hogy családi vállalkozás, amely mezőgazdasági tevékenységgel, azon belül gabonakereskedelemmel, takarmányelőállítással, s egyebek mellett sertéstenyésztéssel foglalkozik.

QP | Quality Placement

A szerződés aláírását hosszú tárgyalási folyamat előzte meg - mondta Balczó Barnabás, az MFB Invest vezérigazgatója, aki szerint a közös eredményes munkára garanciát jelent az évtizedek óta Magyarországon élő és ezt az időt a Kometának szentelő Giacomo Pedranzini, a Kometa dolgozói, valamint az is, hogy Kaposvár és a város polgármestere "a cég oldalán áll".

A Zito és a Kometa együttműködése öt évre tekint vissza, ez alatt a Kometa a csoport legjelentősebb partnerévé vált - mondta Zozo Ljubicic, a Zito-csoport igazgatósági tagja. "Örülünk, hogy részünk lehet a Kometa fejlődésében, a húsipari vállalat növekedése a Zito növekedéséhez is hozzájárul."

A többségi tulajdon marad az olaszoknál

A két új befektető - a kaposvári önkormányzat mellett - kisebbségi tulajdonos lesz, a cég többségi tulajdona továbbra is az olasz Pedranzini és Ruffini családé - közölte a cég az MTI megkeresésére.

A Kometa több száz terméket állít elő, amelyek között egyaránt vannak tőkehúsok és különböző húskészítmények. A társaság az értékesítésből 2019-ben 46,5 milliárd forint, 2020-ban 54,2 milliárd forint nettó árbevételt ért el, az export részaránya 2019-ben 47, tavaly 43 százalék volt. A legfőbb exportpiaca Olaszország, Horvátország, Szlovénia és Németország.

A somogyi megyeszékhely 2013-ban 2 milliárd forintos tőkeemeléssel 38 százalékos tulajdonrészt szerzett a Kometában, hogy segítsen az akkor nehéz helyzetbe került cégen, biztosítsa a dolgozók és a beszállítók megélhetését - mondta Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester. Kaposvár közgyűlése öt évvel később arról döntött, hogy a Kometa kivásárolja a cég önkormányzati részvényeinek nagy részét. A társaság 2017 végétől 2020 végéig négy részletben, 1 milliárd 735 millió forintot fizetett a város 33 százaléknyi tulajdonrészéért, 265 millió forint névértékű, a mostani tőkeemelést megelőzően 5 százaléknyi tulajdonrész Kaposvárnál maradt.

A Kometa 2013-hoz képest megháromszorozta árbevételét, s több mint 800 embert, főként Kaposváron és a környéken élőket alkalmaz - mondta a polgármester.