Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A harmadik negyedévben is folyamatosan nőtt a portfólió, és bővült a működési eredmény - mondta Bencsik László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese a hitelintézet 2021-es harmadik negyedéves eredményeit ismertető sajtótájékoztatón. A teljes veszteség, amit elszámolt a magyarországi moratóriumokra a csoport, 45,7 milliárd forint volt eddig. A moratóriumban a lakossági hitelek 6,8 százaléka maradt bent (202 milliárd forint), a vállalati hiteleknél 1 százalékos az arány (22 milliárd forint), a teljes OTP-s hitelállomány mintegy 4,2 százaléka nem törleszti a hitelét novembertől. 

A korrigált konszolidált eredmény a harmadik negyedévben 127,3 milliárd forint lett, ami valamivel alacsonyabb a második negyedévinél. Mindegyik külföldi leánybank eredményessége javult az első kilenc hónap során, kivéve a romániai operációét. A teljesítő hitelek állománya a csoport szinten egyetlen negyedév alatt 4 százalékkal nőtt, az idén jóformán biztosra vehető, hogy meglesz a 10 százalék fölötti éves szintű növekedés. Kilenc hónap után is már 11 százalékos növekedést mértek csoport szinten.

Az állam is segíti a hitelezést

Magyarországon kulcsfontosságú szerepet játszanak a növekedésben az államilag támogatott konstrukciók, mint a babaváró támogatás vagy a jegybank növekedési hitelprogramjai. A magyarországi teljesítő hitelállomány éves összevetésben 15 százalékkal nőtt. A bank piaci részesedése Magyarországon a vállalati hitelpiacon növekszik, a lakossági hitelpiacon némi visszaesés volt a harmadik negyedévben. 

A babaváró hitelekből továbbra is az OTP folyósítja a legtöbbet, 44,3 százalékos volt a piaci részesedése a harmadik negyedévben, felújítási kölcsönből 45,4 milliárd, újraindítási gyorskölcsönből 26,5 millárd forintnyi szerződést kötött a bank. Az NHP Hajrá keretében 827 milliárd forintnyi szerződést kötött az OTP és a Merkantil csoport, a Szécheny Kártya Go! programban 57 milliárdnál tartanak, ami 50 százalék körüli piaci részesedés lehet. 

A digitális szolgáltatások használata gyorsan terjed. A OTP Smartbank felhasználóinak a száma már meghaladja az 1,5 milliót, a QR-kódos postai csekkbefizetésnél robbanásszerű növekedést mértek, tavalyhoz képest több mint a kétszeresére nőtt az ilyen tranzakciók száma. 

Kötelező oltás egyelőre nincs, de a vakcinában nagyon hisz az OTP

Hogy mikor fizethet osztalékot az OTP, még mindig nem tudni, a Magyar Nemzeti Bankon is múlik, mikortól engedélyezi ezt a bankok számára. A OTP Bank vezetése elkötelezett az osztalékfizetés mellett, ami magában foglalja a 2019-2020 utáni évekre számított és a szavatoló tőkéből már levont 119 milliárd forintnyi osztaléktömeg kifizetését is. A 2021-es pénzügyi év után fizetendő osztalékra eddig 64,8 milliárd forintot vontak le az eredményből. Ez az összeg ugyanakkor nem tekinthető indikációnak - figyelmeztet a bank. A 2021. év után fizetendő osztaléktömeget az Európai Bizottság erre vonatkozó rendeletével összhangban fogják majd meghatározni. 

A negyedik hullám főleg azokban az országokban lesz hatással az OTP eredményére, amelyekben alacsony szintű az oltottság. Ukrajnában például az oltatlanok nem vásárolhatnak a boltokban, emiatt az áruhitelek visszaesésére lehet számítani - mondta Bencsik. A maszkviselés szabályain szigorított a bank, a home office arányát növelték, hogy csökkentsék a kockázatokat. A kötelező védőoltás bevezetéséről még nem született döntés a banknál.