Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hazai élelmiszer-ellátást jelentősen nem befolyásoló kereskedelmet folytatunk Ukrajnával, ezért az ott kialakult háborús helyzet miatt ellátási nehézségekkel nem kell számolni. Azonban Ukrajna nem csupán a világ vezető napraforgóolaj-exportőre, hanem a búza, az árpa, a repce és a kukorica esetében is a világ öt legnagyobb exportőre között van.

Ukrajna az Európai Unió negyedik legnagyobb külső élelmiszer-beszállítója, és gabona- és növényi olajimportjának mintegy negyedét biztosítja az uniónak, beleértve a kukoricának csaknem felét. Az elhúzódó konfliktus tehát nem csak a helyi élelmiszertermelést, hanem a globális kereskedelmet is negatívan érintené a kieső kínálat miatt, és világszerte növelhetné az élelmiszerárakat - figyelmeztet az OTP.

A termelés is drágul majd

Emellett Európa gázellátását is veszélyeztetheti a háború és annak minden következménye, ami főleg azokban az országokban okozhat komoly problémát, amelyek nagymértékben függenek az orosz energiahordozótól. A földgáz árának további növekedése az energiaigényes termékek, például a műtrágyák előállítására is hatással lehet, ami szintén érinti a mezőgazdaságot. Sőt, bizonyos állattenyésztési ágazatokat is kihívás elé állíthat, valamint az élelmiszeripar egyes szakágazatai is jelentős mennyiségű földgázt használnak.

Az OTP Agrár szakértői szerint Ukrajna jelentős részének orosz megszállása komoly hatást gyakorolhat a nemzetközi mezőgazdasági piacokra és a régió élelmezésbiztonságára is. A háború a régióban, amely komoly gazdasági szankciókkal is párosul megzavarhatja az élelmiszertermelést és azok kereskedelmét a régióban. Egyes létfontosságú áruk (búza, napraforgó) globális készleteinek szűkülését eredményezheti. Fokozhatja a búza, a kukorica és a napraforgóolaj jegyzését a határidős piacokon. Súlyosbíthatja a globális élelmiszer-inflációt (sok országban emelkedhetnek az energiaköltségek és a nyersanyagárak, főleg azokban az országokban, amelyek folyamatos élelmiszerimportra szorulnak, például a Közel-Keleten). Emellett a műtrágyák elérhetőségére és árára is negatív hatást gyakorolhat, sőt az állattartók helyzetét is tovább ronthatja, ha tartósan magas világpiaci árakat eredményez a háború.

Az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb híreket ezen a linken olvashatja.