A felmérésben arról kérdezték a résztvevőket, hogy mire és milyen helyzetben vennének fel áruvásárlásra személyi kölcsönt. Az eredmények alapján egyre jobban átgondolják és megfontoltabban döntenek arról, hogy milyen forrásból fedezik a kiadásaikat.

A 25-54 évesek majdnem fele tervez 500 ezer forintnál nagyobb kiadást a következő fél évben. Közülük 57 százalék nyitott arra, hogy szükség esetén személyi kölcsönt vegyen fel. A legtöbben (41 százalék) autóra költenék, de sokan vennének belőle háztartási gépet, nagyobb értékű bútort, vagy fizetnék belőle az olyan családi eseményeket, mint például az esküvő.

A felmérésben a hitelcélok mellett a pénzügyi tudatosságot is vizsgálták, valamint azt, hogy milyen a hajlandóság személyi kölcsön felvételére azok körében, akik éltek már ezzel a lehetőséggel. A következő fél évben nagyobb kiadást tervezők csaknem fele vett már fel legalább egyszer személyi kölcsönt. A hitelekhez kapcsolódó bizalmat mutatja, hogy pont ők azok, akik elképzelhetőnek tartják egy újabb kölcsön felvételét, míg azok, akik még nem éltek ezzel a lehetőséggel, sokkal kevésbé nyitottak erre.

Az eredmények alapján a 25-54 évesek 80 százaléka alaposan átgondolja nagyobb kiadásait, pénzügyileg óvatosnak bizonyulnak. A hiteltapasztalattal rendelkezők között pedig 78 százalék azoknak az aránya, akik újra vennének fel kölcsönt - számolt be az OTP Bank.

A kutatásból az is kiderült, hogy a megkérdezettek nagy része óvatosan, alaposan átgondolva venne csak fel hitelt. Ez azokra is igaz, akik amúgy nyitottak a személyi kölcsön felvételére.

Óvatosságuk az intuitív (sugallatszerű, hirtelen) vásárlásokra felvett hiteleket tekintve volt a legszembetűnőbb. Mindössze kilenc százalékuk venne fel hitelt azért, mert megtetszett nekik valami, de a váratlan kiadások finanszírozására is csak 15 százalékuk venne fel személyi kölcsönt. Leginkább az előre tervezett, mindenképpen szükséges kiadásokat fizetnék ilyen módon.