A pénzügyi tudatosság, a befektetési hajlandóság erősödését jelzi, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a tavalyi év azonos időszakához képest idén az első három hónapban kiugró, 920 milliárd forintos növekmény csaknem kétharmadát értékpapírokba fektették a megtakarítók. Ebben a kategóriában az éllovas állampapírok részaránya valamelyest csökkent a korábbi évekhez képest, de az OTP Bank szakértői szerint a növekedés 2021 végéig így is meghaladhatja az ezermilliárd forintot. A második helyen a befektetési alapok, a harmadikon a részvények állnak.

A példátlan negyedéves növekedés hátterében az állhat, hogy a lakosság megtakarítani képes része a korlátozások miatt visszafogta a fogyasztását, valamint a járvány okozta bizonytalanságban inkább tartalékolt. Az OTP Bank saját adatai is azt mutatják, hogy a nála kezelt megtakarítások növekménye a harmadával múlja felül a korábbi rekordnak számító 2019-es első negyedév számait.

Sajnos a pénz harmada lekötetlen betétben landol

Az viszont változatlanul a bizonytalanságot jelzi, hogy az első negyedéves friss megtakarítások egyharmada a számlákra lekötetlen összegként került, ahol nem termel pénzt a tulajdonosoknak, ráadásul az infláció miatt folyamatosan veszít az értékéből. Az OTP Bank szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy az ügyfelek az így felhalmozott összegek átgondolt befektetésével, vagy akár rendszeres, kisösszegű megtakarítással is jelentősen javíthatnak anyagi helyzetükön, könnyebben elérhetik kitűzött céljaikat, vagy felkészülhetnek a váratlan pénzügyi nehézségek kezelésére. Ehhez kínál egyszerű és személyre szabott megoldást az OTP Rendszeres Megtakarítási Programja.

„A megtakarítási piac történelmi lehetőség előtt áll, hiszen soha ekkora összegekről nem dönthettek a magyarok, ennek ellenére mégis sokan hagyják parlagon pihenni a pénzüket. Az OTP Rendszeres Megtakarítási Program előnye, hogy egyetlen megbízással, további ügyintézés nélkül automatizálhatják havi rendszeres, akár kisösszegű, 10 ezer forinttól induló megtakarításaikat.” – mondta Nyitrai Győző, OTP Bank Retail Megtakarítási Igazgatóság igazgatója.