Ukrajnába vagy megérkezik a pénz, vagy nem. Oroszországba pedig végképp megjósolhatatlan, hogy eljutnak-e az utalások - ilyen figyelmeztetések jelentek meg több hazai nagybank oldalán is. 

"A közelmúltban kialakult orosz-ukrán háborús konfliktusnak fizetésforgalmi következményei is vannak. Kérjük ügyfeleinket, hogy időszakosan fontolják meg az érintett országokba indított átutalási megbízások benyújtását, legfőképp az orosz érdekeltségű bankok bevonásával végzett bármilyen tranzakciót" - figyelmeztet honlapján az OTP Bank. 

Az Ukrajnába irányuló, határon átnyúló átutalási megbízásokat az OTP Bank továbbra is végrehajtja, a kedvezményezett bankja számára a megbízás összegét átutalja. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy az átutalt összeg jóváírását és a kedvezményezett számára való hozzáférhetőségét a fogadó bankban nagymértékben befolyásolhatják az aktuális körülmények.

Ahol szankció van, oda nem megy át a pénz

A nemzetközi pénzügyi vagyon korlátozó intézkedések (szankciók) által érintett orosz tulajdonú bankoknál vezetett számlákra, valamint a szankciókkal érintett személyek részére történő átutalások végrehajtása, illetve megtagadása az aktuális szankciós szabályok szerint történik. Az OTP arra kéri a klienseit, hogy a számlatörténetében kísérjék figyelemmel a megbízások alakulását. Az OTP Bank a benyújtott megbízások végrehajtását szankciós ellenőrzés alá vonja, szankciós tilalom esetén a megbízás teljesítésére nincs lehetőség. Ebben az esetben a bank a megbízás befogadása során zárolt fedezetet feloldja.

A K&H csoport folyamatosan nyomon követi a nemzetközi helyzetet és az életbe lépő kötelező intézkedéseket. Az Európai Unió orosz bankokra kiterjesztett pénzügyi szankciói miatt ezért az orosz rubelben kezdeményezett megbízásokat, kiemelten devizaügyleteket átmenetileg felfüggeszti. Az orosz bankoknál vezetett kedvezményezett számlára indított tetszőleges devizanemű utalásokat a bank befogadja, azonban ezek teljesítése a közreműködő bankok által alkalmazott gyakorlattól függ. A bank orosz rubel keresztárfolyamot nem jegyez, átváltásra jelenleg nincs lehetőség.

Az Ersténél ingyenes a készpénzfelvétel ukrán bankkártyával

Az Erste Bank kérdés-felelet formában válaszol a leggyakoribb ügyfélkérdésekre. Az ukrajnai átutalások technikailag lehetségesek, de a jelenlegi bizonytalan, folyamatosan változó helyzetben nem tudja a bank garantálni, hogy teljesülnek is. Hosszabb átfutási idővel és bizonytalan kimenettel kell számolni, mert minden érintett bank egyedileg vizsgálja a tranzakciókat. A sikeres Ukrajnába irányuló utalások után viszont nem számol fel díjat a bank. Az ukrán állampolgárok, ha átértek Magyarországra tudnak az Ersténél új számlát nyitni, sőt ingyen vehetnek fel készpénzt a bank ATM-jeiből. 

Oroszországgal hasonló a helyzet, mint a többi banknál. Hogy átmegy-e a pénz, azt az Erste sem tudja garantálni, hosszabb átfutási idővel és bizonytalan kimenettel kell számolnia az ügyfélnek. Folyamatban van a SWIFT lezárásról szóló döntés végrehajtása. Új kereskedelem finanszírozási tranzakciókat (akkreditív, garancia) nem tud teljesíteni a bank orosz érintettség esetén az Erste csoport döntésének megfelelően.

Az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb híreket ezen a linken olvashatja.