Bár Magyarországon csak az elmúlt egy-két évben kezdtek megjelenni az úgynevezett ESG, azaz a környezeti (environment), társadalmi (social) és felelős vállalatirányítási (governance) szempontokat szem előtt tartó befektetési alapok, de az OTP Alapkezelő már több mint egy évtizede kínál zöld részvényalapot. Czachesz Gábor befektetési igazgató álmodta meg és kezeli az OTP Klímaváltozás 130/30 Alapot a kezdetektől, 2008-tól. Az alapba olyan részvények kerülhetnek, amelyeknek a kibocsátói a fenntartható fejlődést szolgálják tevékenységükkel.

"Az ESG-alapokkal szemben az OTP Klímaváltozás 130/30 Alap inkább egy tematikus részvényalap, amely a környezeti hatásokra fókuszál. Egy ESG alapba ugyanis bekerülhetnek akár egy olajtársaság részvényei is, ha az például a társadalmi felelősségvállalás területén jó minősítést szerez. Ezzel szemben az általam kezelt alapba csak olyan vállalatokat válogatok, amelyeknek az alaptevékenysége a fenntarthatóságot, végső soron a Föld fennmaradását szolgálja. Az alap portfoliójában általában 30-40 részvényt tartok, főként fejlett piaci - amerikai és európai - kibocsátóktól. Ezek jellemzően kisebb kapitalizációjú, de ígéretes tőzsdei vállalatok papírja. Az alapban legnagyobb súllyal a megújuló energia szektor szerepel, de mellette a fenntartható élelmiszertermelés, illetve a víz- és hulladékgazdálkodás iparágak adják a befektetési célpontokat" - mondta el Czachesz Gábor.

Az utóbbi években a felelős vállalatok részvényeibe fektető befektetési alapok rácáfoltak arra a vélekedésre, hogy hozamhátrányban vannak azokkal szemben, amelyek csakis a várható megtérülést veszik figyelembe. A koronavírus válság pedig csak erősítette a felelős alapok pozícióját, az átlagnál jobban állták a sarat. Az OTP Alapkezelő zöld részvényalapja is kiemelkedően teljesít az idén, az elmúlt 5 év során pedig 4 alkalommal nyerte el a Privátbankár.hu által alapított Klasszis díjat a "Legjobb Globális Részvényalap" kategóriában.

A cikk és a Napi.hu Zöldgazdaság 2020 konferencia támogatója az OTP Alapkezelő.