Az OTP Öngondoskodási Index kutatás legfrissebb eredményei szerint a hazai lakosság egyre nyitottabb a közép és hosszútávú megtakarítási célok iránt. Ezt igazolja, hogy a megkérdezettek 21 százaléka tervez anyagi tartalékot képezni lakásfelújításra, 12 százalék lakásvásárlásra, míg 19 százalék bútorvásárlásra. Mindhárom eredmény rekordnak számít az index tízéves történetében.

Bár a célok ismertek, az odavezető út már kevésbé egyértelmű. Tíz év alatt 58-ról 40 százalékra csökkent azon válaszadók aránya, akik legalább a következő hónapra készítenek pénzügyi terveket. Egy évre előre minden 5., míg öt évre, vagy ennél hosszabb távra minden 8. megkérdezett készít számításokat.

Pedig némi tervezéssel és előre gondolkodással jelentős eredményeket lehet elérni Nyitrai Győző, az OTP Bank lakossági megtakarítási igazgatóságának vezetője szerint: „A kutatás alapján azt látjuk, hogy bár a lakosság egyre inkább mer közép és hosszútávú célokat kitűzni, és idén már a megkérdezettek 37 százaléka válaszolta azt, hogy jobban odafigyel a kiadásaira, mégis egyre kevesebben terveznek pénzügyileg előre, legyen szó akár rövid, akár hosszú távról. Pedig akik például egy olyan megtakarítási formát választanak, mint a tartós befektetési értékpapírszámla, jelentős adókedvezményt érhetnek el, szemben azokkal, akik nem mernek belevágni”.

Váratlan helyzetben sem kell aggódni

Azoknak sem kell aggódniuk, akik megtakarításaikat tartós befektetési értékpapírszámlán helyezték el, és időközben egy váratlan helyzet miatt hozzá kell nyúlniuk a befektetéseikhez. Az ott elhelyezett pénzhez akár néhány napon belül hozzá tudnak jutni, igaz, az elért hozam után meg kell fizetniük a 15 százalékos személyi jövedelemadót (amit egyébként is meg kellene fizetnie), ha a számlanyitás évében vagy az azt követő három éven belül kiveszi a megtakarítását. De még így is jobban jár, mintha otthon tartaná a pénzét.

Az OTP Bank a tartós befektetési értékpapírszámlát (tbész) elsősorban azoknak ajánlja, akik adómentesen vagy kedvezményes adózással szeretnének közép- vagy hosszabb távon (3–5 év) megtakarítani. Tbész-t már 25 000 forinttal meg lehet nyitni, és a számlanyitás naptári évében tetszőleges alkalommal bármekkora összeg elhelyezhető rajta. A nyitási év utolsó napja után azonban már nem lehet több pénzt tenni a számlára, viszont 5 év elteltével adó- és járulékmentesen felvehető a teljes felhalmozott megtakarítás, a hozamokkal együtt, illetve ezen időszak alatt a befektetések tetszőlegesen átrendezhetők a számlán belül.

A tbész esetében öt év elteltével a számlatulajdonosoknak az év utolsó munkanapjáig – december 31-ig – nyilatkozniuk kell arról, ha továbbra is tbész-en szeretnék tartani az időközben adómentessé vált megtakarításait. Különösen fontos ez a határidő tehát azoknak, akik 2016-ban kötöttek ilyen szerződést, nekik ugyanis 2021. december 31-ét követően nyilatkozat hiányában automatikusan megszűnik tbész számlájuk, és a megtakarításuk normál értékpapírszámlára kerül át. Érdemes tehát előre tervezni, és még a szilveszteri mulatság előtt hosszabbítani.