A belgiumi székhelyű KBC Csoport és az OTP Bank, az OTP Banka Slovensko anyavállalata megállapodtak, hogy a KBC Bank megvásárolja az OTP Banka Slovensko részvényeinek 99,44 százalékát - adta hírül a bank.

A tranzakció lezárására a szükséges szabályozói és felügyeleti engedélyek - a Szlovák Nemzeti Bank (NBS), a Belga Nemzeti Bank (NBB), az Európai Központi Bank (EKB) és a Szlovák Köztársaság Gazdasági Versenyhivatalának jóváhagyása - megszerzését követően, várhatóan 2020 második, vagy legkésőbb harmadik negyedévében kerülhet sor.

Az engedélyek megszerzése után az OTP Banka Slovensko a KBC Bank leánybankjává válik, majd ezt követően egyesül a ÈSOB Bankkal, a KBC Bank szlovák leányvállalatával. Az OTP Banka Slovensko márkanevet átmenetileg megtartják, hogy az egyesülés befejezéséig biztosítsák az ügyfelek és a munkatársak zökkenőmentes átállását.

Az ügyfeleknek az eladással kapcsolatban semmiféle teendőjük sincs. A tulajdonosváltás nem befolyásolja a Bethlen Gábor Alapítvány támogatásainak rendszerét, illetve a magyarlakta településeken az anyanyelven történő kiszolgálás lehetőségét sem.

"Az OTP Csoport az organikus növekedés és felvásárlások révén folyamatosan növelni kívánja piaci részesedését a közép-kelet-európai régióban. A csoport, közel húsz éves szlovákiai jelenléte során is ezt a stratégiát követte, de mivel ez alatt az idő alatt sem sikerült optimális piacrészt elérnünk, a vezetőség úgy döntött, hogy értékesíti ezt a csoporttagot. Ez lehetővé teszi a cégcsoport számára, hogy olyan piacokra összpontosítson, ahol a jövőben jelentősebb piaci részesedést tud elérni. Az értékesítési folyamat kezdetétől fogva döntő jelentőségű volt, hogy az OTP Bank vezetősége olyan partnerrel állapodjon meg, amely továbbra is képes lesz biztosítani a megszokott innovatív pénzügyi megoldásokat és magas színvonalú szolgáltatásokat az OTP Banka Slovensko ügyfelei részére, illetve a folyamatos szakmai előmenetel lehetőségét és a stabil munkáltatói hátteret szlovákiai munkatársaink számára. Teljes mértékben meg vagyok győződve arról, hogy a KBC Csoport részére történő értékesítés számos lehetőséget kínál ügyfeleink és dolgozóink számára egyaránt." - mondta Csányi Sándor, az OTP vezére.