Sokan számolgatni kezdtek, amikor a kormány ősszel bejelentette, hogy állja a családosok lakásfelújításának felét egészen 6 millió forint értékhatárig, vagyis egy ekkora értékű munka, mindössze 3 millió forintba kerülne a megrendelőnek.

Azóta kiderült, hogy nem akármilyen arányban lehet benyújtani a számlákat: a munkadíjnak és az anyaköltségnek "egyensúlyban" kell lennie ahhoz, hogy az kincstár valóban utalja az összeget. Ez azt jelenti, hogy akár a munkadíj, akár az anyagköltség az alacsonyabb, csak ennek a dupláját kaphatja meg a pályázó.

Ebben pedig óriási különbségek vannak az egyes munkák között - hangsúlyozzák a szakértők. Egy szobafestésnél például a munkadíj sokkal magasabb, mint a pár liter festék, a takarófóliák és a munkaeszközök ára. Egy napelem-felszerelésnél viszont a panelek ára lesz lényegesen magasabb, mint a telepítők munkadíja.

A példánál maradva: napelemek felszerelésénél általában az a gyakorlat, hogy a panelek árának mintegy 20 százalékát szokták elkérni munkadíjként. Vagyis ha 1,5 millió forint értékben vásárolunk napelemeket, akkor mintegy 300 ezer forintos munkadíjjal lehet kalkulálni. Ez azt jelenti, hogy a beruházás 1,8 millió forintba kerül, de csak a 300 ezer forintos munkadíj dupláját, vagyis 600 ezer forintot tudunk visszakérni az államtól, a támogatási arány pedig rögtön nem 50, hanem csak 33,3 százalék.

Ekkor az a paradox helyzet áll elő, hogy a mesterember és a megrendelő a minél magasabb munkadíjban lesz érdekelt, hiszen amellett, hogy a többletet is az állam fizeti, annál nagyobb összeget tud a család visszaigényelni az anyagköltségből

Vagyis ha a paneleket nem 300, hanem 500 ezer forintért szerelik föl, akkor máris megvan az 50 százalékos támogatási intenzitás és végül a beruházás nem 1,2 millió, hanem csak 1 millió forintba kerül a megrendelőnek.

Persze ez nem ilyen egyszerű, hiszen ha az állam ellenőrizni fogja a pályázatokat, akkor megkérdezheti majd a napelemes cégtől, hogy a tavaly még 300 ezer forintba kerülő munka, hogy lett hirtelen 500 ezer forint.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a pályázat utófinanszírozású, vagyis ha valaki a magasabb munkadíjjal "trükközve" szeretné optimalizálni a támogatást, akkor ezt a magasabb költséget kell megfinanszíroznia (ebből a szempontból mindegy, hogy él-e a decemberben bejelentett kedvezményes, maximum 3 százalékos kamatozású és legfeljebb 10 éves futamidejű hitel lehetőségével), ráadásul vállalja annak kockázatát, hogy a pályázat nem kap pozitív elbírálást.

A Gépész Holding szakértői szerint a legjobb megoldás, ha egy magas anyagköltségű és alacsony munkadíjú beruházással párba állítunk egy alacsony anyagköltségű és magas munkadíjút, például egy festést egy napelem-felszereléssel. Mivel csak a végén kell elszámolni, ráadásul a munkákat egészen hosszan el is lehet nyújtani, ennek a megszervezése nem okozhat nagy gondot.

Milyen munkákra lehet igényelni a támogatást?

  • víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése vagy cseréje,
  • fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel,
  • fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is,
  • az épület szigetelése, ideértve a lábazatszigetelést, a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat,
  • a külső nyílászáró cseréje, redőny, árnyékoló, spaletta, rovarháló, biztonsági rács felszerelése vagy cseréje, párkányok, küszöbök cseréje vagy felújítása,
  • tető cseréje, felújítása, szigetelése,
  • égéstermék-elvezető építése, korszerűsítése,
  • klímaberendezés beépítése, cseréje,
  • napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje,
  • a lakás helyiségeinek belső fali, padló-, födém- vagy álmennyezeti burkolat cseréjét, felújítását, festését, tapétázását,
  • a galériaépítést,
  • a belső lépcső kialakítását és cseréjét,
  • a szaniterek beépítését vagy cseréjét,
  • a villanykapcsolók és -dugaljak kialakítását és cseréjét,
  • a belső nyílászárók, belső párkányok, küszöbök beépítését, cseréjét vagy felújítását,
  • a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található épület, nem lakás céljára szolgáló helyiség (így különösen: nyári konyha, mosókonyha, tároló) felújítása,
  • kerítés építése,
  • gépjárműtároló építése vagy nyitott gépkocsibeálló kialakítása,
  • terasz, loggia, erkély, előtető építése,
  • térburkolat készítése, cseréje,
  • télikert kialakítása,
  • akadálymentesítési munkák,
  • alapozási szerkezet megerősítése, valamint
  • beépíthető bútor vagy konyhai gép beépítése, cseréje.

Érkezik az árrobbanás?

A trükközéstől függetlenül a pályázat egészen biztosan komoly keresletet generál majd a következő két évben erre pedig mind az alapanyag-kereskedők, mind pedig a szakemberek áremeléssel fognak reagálni. Az otthonfelújítási támogatás esetben pedig belép az "ingyenpénzfaktor" is, ami miatt egészen vastagon foghatnak a tollak az árajánlatok összeállításakor.

Most tényleg érdemes több forrásból is tájékozódni, mielőtt szerződést köt az ember. Attól persze nem kell félni, hogy az áremelés elviszi a teljes támogatási összeget, a családok így is jól fognak járni, de arra számítani kell, hogy az egy évvel ezelőtti árakhoz képest komoly lesz a növekedés.

Mi lesz a katás építési vállalkozókkal?

Lapunk információ szerint a jogászok is megosztottak abban a kérdésben, hogy a katás építési vállalkozók is részt vehetnek-e kivitelezőként a munkálatokban, vagy csak olyan cégek alvállalkozóiként, amelyek ki tudnak állítani számlát 27 százalékos áfával.

Amint hivatalos állásfoglalás érkezik a hatóságok részéről, a cikket frissítjük.

Elvileg a pályázat csak az 5 százalékos áfatartalmú számlákat zárja ki a rendszerből, a 0 százalékosat nem.

A katás vállalkozók megbízását gátolja, hogy jövőre ők egy - a lakások felújításában részt vevő - cégnek csak legfeljebb 3 millió forintig számlázhatnak, ez pedig nagyon hamar összejöhet, elég csak a rendkívül magas festői, vagy burkolói óradíjakra gondolni. Éppen ezért a 12 milliós határ sem túl magas - abban az esetben, ha maguk is szerződhetnek a felújításokra -, komoly igény esetén pár hónap alatt kimeríthetik a keretet.

A Gépész Holding szakértői szerint az érdeklődés a program iránt szinte a bejelentés után azonnal megnőtt, sokan startra készen állnak, hiszen a számlákat két éven át, 2021. január 1-je és 2022. december 31-e között lehet gyűjteni.

Ha felújítaná ingatlanát, itt minden alapanyagot és eszközt megtalál!

A cikk megjelenését a Gépész Holding támogatta.