A búza drasztikus drágulása - tegnap a BÁT-on történelmi csúcsra, ötvenezer forintra ugrott a tonnánkénti elszámolóár - nyomán ismét emelkedhet a liszt ára. A Magyar Hírlap információi szerint néhány nap múlva a júliusi 8-10 százalékos emelkedés után újabb 15 százalékkal, azaz 8-8,5 forinttal növekszik a liszt ára az 53-56 forintos malmi átadási átlagárakhoz képest, s januártól újabb 20 százalékos drágulásra lehet számítani. Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Rt. vezérigazgatója, a Gabonaszövetség elnöke szerint ez azt jelenti, hogy a liszt nyári 45 forintos kilónkénti ára januárban 70 forintra szökik föl. Ilonka Boldizsár, a Magyar Pékszövetség elnöke úgy vélte, hogy a minimálbér-emelkedés 7-8 százalékkal, az energiaárak növekedése 16,5 százalékkal, az infláció 5,8-6 százalékkal emeli meg a vállalkozások kiadásait, s ezek már a liszt árától függetlenül is áremelésre ösztönzik az iparági szereplőket. Nem beszélve arról, hogy a kenyér áfája 12 százalékról 25-re nő január elsejétől. A januári lisztáremelkedést nem számítva összességében legalább 16-18 százalékkal drágulhat a kenyér, ami éppen a pékségek talpon maradásához elegendő, ugyanis jelenleg a vállalkozások 2 százalékos árbevétel-arányos nyereséget könyvelhetnek el. Legutóbb a kenyér átadási árának 5-12 százalékos növelését sikerült elérniük a sütőipari társaságoknak a kereskedőkkel folytatott alku során. A NAPI Gazdasági információi szerint a hipermarketek idén gyakorlatilag „lenyelik” a liszt és az energia áremelkedését, az alapanyagok drágulását nem kívánják a fogyasztókra hárítani, ám az még nem világos, hogy jövőre mennyiben változik ez a helyzet. Sok helyütt a péksütemények nagy részét helyben állítják elő, ami meglehetősen nagy előnyt jelent a kenyér és a péksütemények árának kalkulálásában.