Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az alkuszi szerződés módosítását az ajánlatkérő Paks II. Atomerőmű Zrt. tette közzé az uniós közbeszerzési közlönyben.

A Paks II. Zrt. 2020. október 15-én kötött szerződést a Mészáros Lőrinc résztulajdonában lévő Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft.-vel 

  • 1 darab építés-szerelés biztosítás,
  • 1 darab szállítmánybiztosítás,
  • 1 darab általános felelősségbiztosítás

beszerzésére. Az alkuszt fix díj illette meg, amely akkor 449 millió 900 ezer forint volt. (A becsült ellenérték 185 millió forintot tett ki.)

A szerződés időbeli hatálya 2021. szeptember 27 volt, ezt később 2022. július 27-re módosították, az alkusz díját pedig 439 millió forintra csökkentették. A mostani módosítás az alkuszi szerződés hatályát 2023. január 27-re tolja ki, viszont a díjat változatlanul hagyja.

A közlemény szerint az alkusz arról tájékoztatta az ajánlatkérőt, hogy a biztosítási piacon meglévő, az orosz-ukrán konfliktus okozta bizonytalanság, továbbá a jelenleg érvényben lévő, és az esetlegesen a későbbiekben bevezetendő szankciók következtében a jelen piaci körülmények között nem lehetséges a  biztosítások megkötése. Pillanatnyilag a viszontbiztosítási piacon a fedezetek lekötése és a szerződés eddigi teljesítése során kapott ajánlatok érvényességének meghosszabbítása is irreális elvárás. Amennyiben az alkusz a jelen szankciós környezetben kezdeményezné a fedezet indítását, az nem lenne eredményes, és a szerződés teljesítésének ellehetetlenüléséhez vezetne.