Az Energiaklub azért fordul az Európai Bírósághoz mert úgy látják, a magya bíróságok nem jártak el méltányosan ügyükben, mikor az erőmű engedélyét megalapozó környezeti hatástanulmány szakmaiságát vitatták - olvasható a portálon.

Az Energiaklub - és a Greenpeace Magyarország - szerint a hatástanulmányból nem derült ki belőle, hol tárolnák véglegesen a kiégett fűtőelemeket, ahogy az sem, hogy az erőmű hőtermelése hogyan hathat a Duna élővilágára.

Paks II környezetvédelmi engedélyezési eljárása több mint másfél éven át tartott, a kivitelező projektcégnek, az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt.-nek ekkor kellett megválaszolnia a felmerülő környezetvédelmi kérdéseket, illetve benyújtania a vonatkozó hatástanulmányokat. Az eljárásba, mint környezetvédelmi szervezetek, ügyfélként bekapcsolódott a Greenpeace és az Energiaklub is, így lehetőségük volt betekinteni a szakmai anyagokba.

Ennek köszönhetően látták, hogy milyen kérdések nem merültek fel egyáltalán az eljárás során, erre hivatkozva adtak be fellebbezést a kiadott engedély ellen. (Paks lobbistájának 160 milliót fizet a kormány.)

A két környezetvédelmi szervezet e hiányosságok miatt fordult előbb a hatóságokhoz, majd a bírósághoz, de mindenhonnan lepattantak. A bírságról ráadásul egy olyan formai ok miatt, melyet gyakorló jogászok elmondása szerint más esetekben nem szoktak ilyen szigorúan értelmezni.

Az Energiaklubnál abban bíznak, hogy ha a strasbourgi bíróság méltányolni fogja az érveiket, akkor elrendelhetik a bírósági szakaszban megismételt új eljárás lehetőségét is, azaz végre bíróság előtt is lehetne arról beszélni, rendben van-e, hogy ilyen súlyos környezetvédelmi kérdésekre nincs válasza Paks II kivitelezőinek.