A lapnak az amerikai Westinghouse cég azt jelezte: arra törekszik, hogy megszerezze abban az öt uniós országban (Magyarország mellett Csehországban, Szlovákiában, Bulgáriában és Finnországban) a hatósági engedélyt a nukleáris fűtőanyag beszállításra, amelyekben orosz hátterű atomerőmű működik és jelenleg ezért még a Roszatomhoz tartozó TVEL-től kell venniük a nukleáris fűtőanyagot is - idézi a cikket a Portfolio.hu.

Az amerikai cég 2008-ig Finnországba szállította a VV440-es típusú reaktorhoz szükséges fűtőanyagot, és akkoriban több másik tagállamban is volt engedélye erre. Most azt mondja, hogy egy felgyorsított programon dolgozik, hogy már 2023-ra abba a helyzetbe kerüljön, hogy újra mind az öt érintett tagállamba képes legyen a nukleáris fűtőanyag beszállítására. Az Európai Bizottság az engedélyezési folyamatot (tagállami hatáskör) technikai háttérsegítséggel támogatja a REPowerEU program szerint.

A lap megszólaltatta paksi atomerőművet is, amely jelezte: törekszenek a nukleáris fűtőanyag beszállítói diverzifikációjára, igaz közben hosszú távra elegendő orosz fűtőanyagot tároltak be (a törvényi kötelezettség minimum 2 év előre, és áprilisban volt két légi hátterű beszállítás is Oroszország felől Paksra, így alaposan feltölthették a készleteket).

Ezzel együtt Magyarország azt nem tervezi, hogy a paksi bővítést az orosz partner nélkül valósítsa meg. Korábban megírtuk: Szijjártó Péter magyar külügyminiszter május elején a Roszatom vezetőivel tárgyalt, akik biztosították arról, hogy technológiai szempontból továbbra is képesek a Paks 2 beruházás végrehajtására.

Az Országos Atomenergia Hivatal most vizsgálja azokat az engedélykérelmeket, amelyeket beadtak, és azt követően, hogy ezeket megkapják, az erőmű építési munkálatai a következő fázisba léphetnek - mondta a külgazdasági és külügyminiszter.