Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye szerint a kormány olcsó, kiszámítható, biztonságos áramellátáson dolgozik, ennek pedig a paksi atomerőmű bővítése a feltétele, amely az Európai Unió és a hazai hatóságok teljes kontrollja alatt zajlik.

Az építmények súlya a talaj összenyomódását okozza, süllyedésük tehát nem szokatlan jelenség, annak mértéke az idővel arányosan csökken - idézi az MTI Országos Sajtószolgálata.

Kapcsolódó

A paksi atomerőmű negyedik blokkjának mozgását 130 mérőponton ellenőrzik. Az Országos Atomenergia Hivatal 2017. december 19-én kelt határozatában adott engedélyt a blokk további 20 éves üzemeltetésére. Az engedélyezési eljárás során a szakhatóság megállapította, hogy a biztonságos üzemeltethetőséget korlátozó tényező nem áll fenn.

Az NFM szerint a prognosztizált süllyedésnek nincs olyan hatása, amely veszélyeztetné a blokk nukleáris biztonságát. Megfelelő műszaki megoldás alkalmazása mellett az új blokkok létesítése során sem kell számolni a negyedik blokk süllyedésének gyorsulásával.

A Népszava hétfőn írt arról, hogy az Országos Atomenergia Hivatal az épületsüllyedést mérő eljárások pontosítására szólította fel a Paksi Atomerőművet. Az egyik reaktortartály dőlése ugyanis megközelítette a tűréshatárt.