Varga Mihály a Paks 2 beruházás pénzügyi-finanszírozási szerződés módosításáról tárgyal Moszkvával. Az atv.hu azt írja magas rangú kormányzati forrásokra hivatkozva, hogy két cél van: az egyik szerint csak akkor kezdenék meg az orosz hitel törlesztését és a kamatok visszafizetését, ha az új atomerőmű megépült, és a piacon már eladható a megtermelt árama; a másik pedig, hogy a beruházást fininaszírozó orosz bank engedje el a rendelkezésre állás díját.

Eredetileg a szerződésben az áll, hogy 2026 márciusában meg kell kezdeni az orosz hitel törlesztését - függetlenüöl attól, hogy az atomerőmű megépült-e, működik-e, termel-e vagy sem.  A rendelkezésre állási díjat a le nem hívott hitelösszeg utáni 0,25 százalékos tartási összeget kell jelenleg megfitzetni. Ez 2016-ban 250 ezer euró volt, 2017-ben 762. 500, 2018-ban pedig 334.454 euró.

A Paks II. építési projekttel kapcsolatban eddig 12 számlát már kifizetett a magyar fél. A hivatalosan elismerten 22 hónapos csúszásba került beruházással kapcsolatban Varga Mihály június 5-én azt mondta a parlament gazdasági bizottsága előtt, hogy bár Moszkvában a paksi hitelszerződés a keretfeltételeiről tárgyalt, de "semmiféle módosítás nem történt".

Az atv.hu úgy értesült, hogy az ügy akár már ősszel a parlament elé kerülhet. Az biztos, hogy előzetesen azt az Európai Bizottságnak is jóvá kell hagynia.