Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Duna felmelegedett vize miatt az atomerőmű blokkjainak kondenzátorai némiképp kisebb hatásfokkal működnek, de ez semmilyen hatással nincs sem a biztonságra, sem pedig a termelés menetére, technológiájára. Ez a jelenség a működésnek teljesen normális, minden meleg nyári időszakban megfigyelhető velejárója - írja a cég közleményében.

Mindezek következményeképpen az erőmű teljesítménye jelenleg blokkonként 20-40 megawattal eltér a téli időszakban jellemző teljesítménytől, szándékos termeléscsökkentés - úgynevezett leterhelés - azonban nem történt.

Felkészültek az alacsony vízállásra is

A Paksi Atomerőmű a Duna alacsony vízállásához kapcsolódóan is rendelkezik intézkedési tervvel. A fokozatok meghatározott vízszintek elérésekor lépnek hatályba. Jelenleg a 4 fokozatból az első fokozat érvényes, amely műszaki előkészületeken kívül nem igényel további intézkedést, az erőmű működésére nincs hatással, és az energiatermelést nem befolyásolja - hangsúlyozza az energiavállalat.

A Paksi Atomerőmű négy, egyenként bruttó 500 megawatt teljesítményű reaktorblokkal rendelkezik. Az erőmű 2021-ben mintegy 16 ezer gigawattóra áramot termelt, ezzel a hazai bruttó villamosenergia-termelés csaknem felét, a hazai bruttó villamosenergia-igény 34 százalékát adta.