Adómentes lehet a párlatfőzés háztartásonként ötven liter gyümölcsszeszig egy új uniós irányelv szerint 2022-től. A főző magánszemély nem értékesítheti majd a pálinkáját, de a családtagjai vagy a vendégei fogyaszthatják azt. A magyar kormány ugyan már 2010-ben adómentessé tette a főzést egy bizonyos mennyiségig, akkor viszont Brüsszel még kötelezettségszegési eljárást indított emiatt az ország ellen. 2015-től lépett életbe a ma is érvényes szabályozás, ami nem teszi lehetővé az adómentes otthoni főzést vagy bérfőzetést, de kedvezményeket biztosít a magánszemélyek számára.

A Napi.hu megkeresésére Lovász Balázs pálinkakészítő-mester örömét fejezte ki az új, uniós irányelv miatt. Elmondta a közel húsz éve indult kis, borsodi főzdéje abban az időszakban, amikor volt adómentes főzés, dupla akkora forgalmat bonyolított, mint a többi évben. Viszont más tényezők is befolyásolják náluk a pálinkafőzési tendenciákat:

Az utóbbi időben az adott év gyümölcstermésétől függött, hogy milyen és mennyi pálinkát főzettek nálunk. Tavasszal a legtöbb gyümölcs lefagyott. Szilva- vagy barackpálinkát alig készítünk, olyan gyér a termés. Idén szőlő-, meggy- és cseresznyecefre valamivel több érkezik hozzánk

- mondta a Napi.hu-nak Lovász Balázs, a Sajóhídvégi Pálinkafőzde tulajdonosa. Hozzátette, hogy amikor gyengébb a gyümölcstermés, többen próbálkoznak különlegesebb párlatokkal. Bodzabogyóval és tökkel is kísérleteztek náluk korábban, de készítettek már sárgarépapárlatot is a főzdéjükben.

Napi.hu, Kónya Ádám

Már családi hagyomány

A főzőmester kisebbik fia szintén szakember. Ifjabb Lovász Balázst a miskolci Szirmai Pálinkaházban kérdezte a helyi trendekről a Napi.hu:

"Megfigyelhető az a tendencia, hogy a bérfőzetők sokkal nagyobb gonddal viseltetnek a főzeteik iránt, mint korábban. Egyre gyakrabban használnak fajélesztőket, jobban odafigyelnek az erjesztés időtartamára, a főzés ütemezésére, valamint a gyümölcs minőségére is. Rossz gyümölcsből nem lesz jó pálinka!" - tájékoztatott a szakember. A trendek változását ő két okkal magyarázza: mostanság több ismeretanyag elérhető mind az interneten, mind nyomtatott formában a párlatkészítésről, valamint a főzetők gyakran versenyeznek az ismerőseikkel, kinek van jobb és különlegesebb párlata.

Az otthoni pálinkafőzés is igen elterjedt hazánkban. A NAV adatai szerint több mint 26 ezer házi főzőberendezést vettek hivatalos nyilvántartásba Magyarországon. 2020 első hat hónapjában már 44 ezer párlatadójegyet váltottak ki az otthonfőzők.