A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Az ágybetétek, gyapjútermékek, bio hálószobabútorok gyártásával és kereskedelmével foglalkozó társaság 2007-ben 586 millió forint nettó árbevételt és 4,8 milliós mérleg szerinti eredményt ért el, kötelezettségállománya 479 milliót tett ki.

Felszámolásához a tulajdonosi és vezetői körben történt tragikus események vezettek, amelyeket követően a taggyűlés által felkért ügyvezető nem tudta kezelni a jelentős hitelállományt.

Az érdeklődők február 8-ig nyújthatják be pályázatukat az ágybetéteket gyártó vámospércsi telephelyére, a gépekkel, járművekkel és a Demko Feder márkanévvel együtt (az utóbbit a gyártó több almárkáját is tartalmazó csomagként 25 millió forintért).

A telephelyet a márkanévvel együtt jelenleg is érvényes bérleti szerződéssel tavaly nyár óta a Brad Féder Kft. működteti, azonban a korábbi bérlő Damco Kft. sem tűnt el: a Brad Féder különböző kereskedelmi jogokat adott át a társaságnak, így gyakorlatilag együttesen működtetik a gyárat - tudta meg a Napi Balla Gábor felszámolóbiztostól.

A Demko Féderrel szembeni követelések összértéke 2009 nyara óta 50 millió forinttal, 450 millióra bővült.

Az új igények főként beszállítóktól érkeztek, az összeg nagy részét, mintegy 300 millió forintot a hitelintézetek és a támogatásokat nyújtó állami szervezetek követelik.

A cég vagyonára ezt megelőzően már írt ki egy pályázatot a felszámoló: korábban sikertelenül próbálta eladni egy debreceni üzlet bérleti jogát 9,5 millió forint ajánlati áron.

A felszámolás kezdetekor hetven munkavállalóval rendelkezett a társaság, a felszámoló azonban nem tudott megegyezni a bérlővel továbbfoglalkoztatásukról, így csoportos létszámleépítést kezdeményezett.

Szeptember elsejétől azonban az egykori dolgozók közel felét a Brad Féder átvette.

Nem sikerült minden dolgozói követelést teljesíteni, így azokat követelésként nyilvántartásba vette a felszámoló.

Az üzemben jelenleg folyik a termelés, a Brad Féder három saját üzlettel és hat viszonteladóval rendelkezik, illetve elkezdte a külföldi piacok építését - mondta lapunknak Haász Péter, a BF munkatársa, aki szerint több megkeresés érkezett termékeik iránt külföldről is.

A BF termékfejlesztést is folytat, új termékeket alakít ki a Demko Feder márkanév alatt. Haásznak azonban arról nincsenek információi, hogy a menedzsment kíván-e pályázni a Demko Féder vagyonának megvásárlására.

felszámoló ugyan számít arra, hogy a jelenlegi bérlő vásárlói szándékkal lép fel, egyelőre azonban ilyen tárgyú nyilatkozatot nem tett a BF.

Az érvényes bérleti szerződés a vagyon más pályázó számára történő értékesítése esetén is érvényes maradna annak lejártáig, amely időpontról azonban Haász nem tudott lapunk kérdésére felvilágosítást adni.