Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem lesznek drágábbak a könyvek Magyarországon amiatt, hogy komoly alapanyaghiányban szenvednek a könyvterjesztők - tudtuk meg a Lírától. A kérdés nagyon is aktuális, hiszen amellett, hogy több fontos alapanyag is drágult, a forgalmazók számára a kemény- és a puhafedeles könyvekhez szükséges lemezek és bizonyos belívpapírok hiánya okozhat problémákat. 

Előbbi például egy nagyon vastag papír, amelynek hiányában kitolódhatnak az új könyvek megjelenései. A Líra a Napi.hu-nak elmondta, a karácsonyi szezon "ingoványos talaj", ugyanis forgalmuk 80 százalékát ebben az időszakban bonyolítják le. Ha ezek a problémák tartósan fennállnak akkor forgalomkieséssel is számolniuk kell.

A Líra a könyveken kívül ajándékkártyák és papírtáskák előállítását is végzi, amivel szintén gondban lehetnek, különösen azért, mert a kiadók évekre előre terveznek.

A papír napi áras lett, hasonlóan az építőiparban a cementhez. Az euró árfolyam és az energiaárak növekedése az iparban tervezhetetlen gazdasági környezetet hozhatnak létre.

 - számoltak be a cégnél.

Ami tényező csak számít, mind drágulást okoz

A probléma megértéséhez azonban látni kell, hogy az emelkedő energia- és benzinköltségek mellett a globális méretűvé nőtt logisztikai akadályok is megrángatták a piacokat. A papírgyártókat és persze a forgalmazókat is érintő egyik legsúlyosabb probléma, hogy a cellulóz ára elképesztő tempóban drágul.

Ha az elmúlt hónapok görbéit nézzük, elmondható, hogy a cellulóz áremelkedése szinte függőleges ívet ír le

- mondta a Napi.hu-nak Peller Katalin, a Nyomda- és Papíripari Szövetség ügyvezető igazgatója.

Egy másik szignifikáns változás, hogy a konténerek árai négyszeresére nőttek. Míg az év elején 3 ezer, addig most már 12 ezer dollárt is elkérhetnek érte. Az energiaárak növekedésével kapcsolatban Peller elmondta: a papírkereskedők az áremelkedésre úgy reagáltak, hogy azonnali hatállyal 200 dollárral növelték a pluszköltségeket. Belgiumban például ugyanezen a jogcímen szintén 150 dollárt tettek rá tonnánként az amúgy is borsos számokra.

Ez nemcsak a nyomdaiparon, hanem az egész ágazaton végigsöpör. A környezettudatosság jegyében ugyanis nagyobb fókusz van a papíralapú csomagolóanyagokon. A zöldségeket, a gyümölcsöket, és számos egyéb élelmiszert is egyre több gyártó már részben vagy teljesen papírban értékesít.

Itt még nem is annyira látványos és drasztikus a kép, de ennek a folyamatnak az elején vagyunk

- tette hozzá Peller.

A következő hónapokban ugyanis nem várható, hogy a helyzet javul. Valószínűleg jövő nyárra már visszaállhat a régi rend, de ezt még senki nem tudja megjósolni. Míg a magyarországi papírforgalmazók raktári kapacitásai normál időszakban bőségesen elegendők, a nyomdák nem rendelkeznek már ilyen kapacitásokkal.

Több hazai papírkereskedő például nem számláz többet, hanem átállt az azonnali fizetésre - mondta lapunknak Peller Katalin.

Egyre gyakoribb például, hogy a megrendelésnél ki kell fizetni az ár egy részét, a másikat viszont a szállításkor azonnal, de az sem ritka már, hogy a gyártók allokációs és kvótarendszert vezetnek be.

A megnövekedett költségeket azonban a nyomdák is tovább fogják hárítani a megrendelőkre, tehát rövid távon is növekedni fog a papíralapú nyomdai termékek ára. A pályázatok és közbeszerzések esetén azok teljesítési határidejének megnövekedésére és persze a drágulásra is számítani kell - tette hozzá a Nyomda- és Papíripari Szövetség ügyvezető igazgatója.