Érdekes adalékkal szolgált a Napi.hu egyik olvasója a Máriaremetei úti Lidl-áruház megnyitásáról szóló cikkünkhöz. Lapunk nemrég írt arról, hogy a diszkontáruház az első héten rögtön ezer forint parkolási díjat szedett azoktól a vásárlóktól, akik nem hagytak legalább négyezer forintot a kasszánál. A lakók felháborodására a szabályok sokat "szelidültek", egy óra már minden vásárló számára ingyenes.

A cég azzal indokolta a szigorú parkolási szabályozást, hogy a területen mindössze 32 autó fér el.

Így tehát Hűvösvölgyön a környék parkolása a II. kerületi önkormányzat szerint is igen problémás. A helybeli és az agglomerációból érkező autók miatt pillanatok alatt megtelnek a parkolók, miközben a hűvösvölgyi végállomás fölött található, fizetős p+r parkolóban még napközben is akad szabad hely. Nemrég épült egy új 80 férőhelyes ingyenes parkoló is a Népkert területén, ami a reggeli órákban szintén gyorsan megtelik - írta az önkormányzat korábban az oldalán.

Aki a környékre megy, akár ügyet intézni, vásárolni, vagy csak a játszótérre, nagyon nehezen talál magának helyet.

Erre találta ki az önkormányzat, hogy kísérleti jelleggel korlátozott várakozási övezetet alakít ki a következő helyszíneken:

  • a Hidegkúti úttól kezdődően U alakot képező Bátori László utca-Toldi Miklós utca-Ördögárok utca útvonalon,
  • a Máriaremetei út Vezér és Bükkfa utca közötti szakaszán
  • és a Rezeda utcai önkormányzati parkolóban.

A korlátozott időszak hétköznap reggel 8 és délután 6 között, illetve szombaton 8-12-ig tart.

Az első két órában nem kell fizetni, azt hogy az ember mióta parkol egy tárcsával kell bizonyítania. Ez a tárcsa pedig nem más, mint egy kör alakú papír vagy műanyagdarab, amelyen be kell állítani a parkolás kezdetének időpontját. A tárcsák kereskedelmi forgalomban kaphatók.

Akinek nincs tárcsája, vagy tovább parkol a megengedettnél, azt a városrendészek megbüntethetik, vagy fel is jelenthetik. A bírság pedig 5-50 ezer forint lehet.

Maga az intézkedés július 2-án lépett életbe azzal, hogy az első két hétben nem büntetnek, csak figyelmeztetnek. A türelmi idő pedig július 16-án lejárt, éppen négy nappal azután, hogy a Lidl megnyílt. Az önkormányzat azt ígérte, hogy a rendszert szeptember végén felülvizsgálják, addig pedig tájékoztatják a lakókat.

A Napi.hu egyik olvasója szerint - aki egy helyi üzletbe érkezett autóval - a tájékoztatás nem lehetett túlságosan alapos. Őt az üzlet dolgozója megnyugtatta, hogy a környéken nem kell fizetni. Később, mikor megtalálta az autóján a büntetést, próbált tárcsát vásárolni, de az egyetlen bolt - ahová ki volt írva, hogy tárcsa kapható - éppen zárva volt.

Lapunk kereste az önkormányzatot, hogy volt-e összefüggés a Lidl nyitása és a tárcsás parkolás bevezetése között, miként tájékoztatták a lakókat és a helyi vállalkozókat az új rendszerről, miért csak két hét volt a türelmi idő és miért nem lehet hagyományos parkolást bevezetni. Amint választ kapunk, a cikket frissítjük.

A kép forrása: Pixabay.