Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Ahogy a világ más országaiban is, a járvány és a válság nem egyformán rombolt a különböző ágazatok között. A turizmus területét például mindenhol megfagyasztotta a vírus" - mondta a Magyar Nemzetnek Parragh László, az MKIK elnöke. Úgy látja, hogy szükség van újabb intézkedésekre, de szerinte a magyar gazdaság döntő része remekül működik, csak ott kellhet a segítség, ahol nagy a baj.

Erre a turizmust és a vendéglátást hozta példaként, de úgy véli, hogy ez az egész világon így van, a vírus mindenhol "mindent eltüntentett".

"Másfelől nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy egyes ágazatok sokkal jobb helyzetben vannak, sőt egyes iparágakban technológiaváltás is zajlik. Így például az autógyártásban, ahol egyre nagyobb teret kap az alternatív meghajtás. Ezekre a jövőbe mutató fejlesztésekre nagy szüksége van a hazai gazdaságnak, hogy a nemzetközi porondon is állja a versenyt" - mondta Parragh.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken említett újraindítási akciótervéről azt mondta, hogy a kilenc szektor között elosztandó hatezermilliárdos csomag ebben nagyon fontos lesz, mert az uniós forrásból jut a felsőoktatásra is 1500 milliárd forint, ami összeköti a tudást és a gazdaságot. Itt fontosnak nevezte, hogy új egyetemi szakot például nem lehet indítani az MKIK engedélye nélkül, így szerinte az oktatás és a gazdaság igényei valóban találkoznak majd.

"Amilyen gyorsan beütött a válság, az átoltás után szinte ugyanolyan gyorsan, legfeljebb kétszer annyi idő után lendületet lehet venni" - vélekedett az MKIK elnöke, aki szerint ahogy feloldják a lezárásokat, az emberek tömegével mennek el a Balatonra. Ismét lesz igény szállásra, szakácsra, pincérre.

Legrosszabb esetben április végére, május közepére jelentősen megváltozhat a jelenlegi helyzet - ismertette várakozásait Parragh László.