A főpolgármester a közleményében tudatta: a rágcsálóirtást végző céget pályáztatás alapján nem a Fővárosi Közgyűlés, hanem az illetékes bizottság választotta ki. Az a bizottság, amelyiknek tagja Karácsony Gergely zuglói polgármester, aki nem szavazott a bizottsági döntés ellen. Az egész anyagot a közgyűlés nem is látta, a bizottság nem jelezte, hogy testület elé vinné a saját határozatát - írta Tarlós István.

A hivatalos bejelentések, panaszok száma a rágcsálók észlelésében 2018 augusztusában érte el a csúcsát, ma annak az egyharmada. A Nemzeti Népegészségügyi Központ 2018 őszén prognosztizálta a populáció várható, rendhagyó szaporodását, ezért a közgyűlés a javasolt intenzív többletirtás fedezetéül további 650 millió forint többletkeretösszeget biztosított.

A főváros a Nemzeti Népegészségügyi Központ segítségével 2019 tavaszára kidolgozta a többleteljárás módszerét. A múlt szerdai bizottsági ülésen az ezzel összefüggő szerződésmódosítást kellett volna jóváhagyni, hogy a 650 millió forintból fizethető legyen a többlettevékenység. Annak ellenére, hogy a bizottság határozatképes volt, Karácsony Gergely, aki 2019-ben április 22-ig egyetlen bizottsági ülésen sem vett részt, a témát levetette napirendről; ezzel az intenzív többletirtás bár rövid, de értelmetlen késedelmet szenvedett - véli a főpolgármester.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ máris bejelentette, hogy ma sincs semmiféle közegészségügyi járványveszély. Rádióban, televízióban is elhangzott. A hivatalos statisztika alakulásáról javaslom a jövőben a pályázaton nyertes cégtől szakmai alapon tájékozódni és jelentősebb változás esetén tájékoztatni a közvéleményt - zárta közleményét Tarlós István.