Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Bankholding tagbankjai az előzetes adatok alapján 2020-ban 47 százalékkal növelték aggregált mérlegfőösszegüket az egy évvel korábbihoz képest, amely a 22,9 százalékos piaci átlag több mint kétszerese. A Magyar Bankholding mindhárom tagja, a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarék Csoport külön-külön is kimagasló növekedést és piacrész-gyarapodást ért el a tavalyi évben - olvasható a pénzintézet közleményében.

A Magyar Bankholdinghoz tartozó bankok aggregált mérlegfőösszegének jelentős emelkedésében komoly szerepet játszott az erőteljes betétgyűjtési és hitelezési aktivitás. A bankcsoport ügyfelei tavaly csaknem 30 százalékkal bővítették betétállományukat a tagbankoknál, ami jelentősen meghaladta a hazai piac 23,2 százalékos átlagát. Tagbankjainak aggregált betétállománya alapján a Magyar Bankholding tagbankjainak piaci részesedése 2020 végére 18,1 százalékra emelkedett.

A három hitelintézet összesen több mint 13 százalékkal gyarapította aggregált hitelállományát 2020-ban, ezzel a Magyar Bankholding 16,1 százalékos részesedéssel rendelkezik a hazai piacon. Jelentős volt a tagbankok kihelyezése a Széchenyi Kártya új hiteltermékeinél is, ahol jelenleg együttesen 35,6 százalékos piaci részesedést birtokolnak, míg a korábbi Széchenyi Kártya termékek kihelyezésében tagbankjai révén a bankcsoport 73 százalékos részesedéssel továbbra is élen jár a piacon.

A törlesztési moratórium, a Magyar Nemzeti Bank likviditásbővítő intézkedései, az ügyfélhitelek és ügyfélbetétek növekedése is jelentős befolyást gyakoroltak a magyar bankpiac 2020-as mérlegére. A Magyar Bankholding tagbankjai hatékonyan éltek a kormányzati és jegybanki lehetőségekkel, különösen a Növekedési Hitelprogrammal, amely szintén jelentős segítséget nyújtott az ügyfelek részére a nehéz gazdasági környezetben. Az állományok érdemi bővülését a babaváró hitelek népszerűsége, a vállalkozások számára megnyíló új hitelkonstrukciók, az elhalasztott fogyasztás, valamint a járványhelyzet miatti óvatosság és kockázatkerülés is támogatta.

Bár a hazai bankpiac alapvető működéséhez kapcsolódó bevételek a működési költségeket meghaladó ütemben bővültek, 2020-ban jelentősen, 58 százalékkal esett vissza a teljes magyarországi bankszektor eredménye, amit majdnem teljes egészében a kockázati költségek növekedése (az értékvesztés- és céltartalékképzés nettó eredményhatása) okozott. A Magyar Bankholding tagbankjainak aggregált adózott eredménye tavaly 14 milliárd forintra csökkent, ebből a kockázati költségek nettó 60 milliárd forinttal rontották a bankcsoport hitelintézeteinek pénzügyi teljesítményét.

A Magyar Bankholdinghoz tartozó társaságok egyéb pénzügyi szektorokban is meghatározó szerepet töltenek be: a csoport lízingtársaságai a válságból fakadó visszaesés ellenére 30 százalékos részesedésükkel változatlanul első helyen állnak a hazai lízingpiacon a finanszírozott összeg nagysága alapján. A bankcsoport saját jelzálogbankja, a Takarék Jelzálogbank közel 20 százalékos részesedésével a második legnagyobb, egyben a legtöbb banki partnert kiszolgáló refinanszírozó. A Magyar Bankholdinghoz tartozik továbbá a három nagy egészségpénztár egyike, az MKB-Pannónia, amelynek piaci részesedése 22 százalékot tesz ki.