Pécs városának előző vezetése használt Volvo buszflottát vásárolt, de nem közvetlenül az eladótól, hanem egy közvetítő beiktatásával, több mint 600 millió forinttal drágábban az eredeti árnál. A hasznot a nyomozás szerint lefölözték. Hat éve kötötték meg az üzletet, de a hatóságok érdeklődését annak ellenére nem keltette fel korábban az ügy, hogy többször is cikkezett róla a Szabad Pécs, mások pedig feljelentést tettek.

Végül a magyar helyett a holland rendőrség lépése kellett a nyomozáshoz és a vádemeléshez: Csengő András, a Pécsi Sörgyár volt vezérigazgatója, tiszteletbeli holland konzul egy szerb bankban vett fel mintegy 300 millió forintnak megfelelő értékű valutát, majd diplomata rendszámú autójában átszelte fél Európát, hogy aztán egy holland bankba készpénzben betegyen 900 ezer eurót - ahol végül a lebukott, a holland rendőrség kapcsolta le.

A pénzmosás gyanújáról a holland nyomozók értesítették a magyar kollégákat. A hazai nyomozás három éven át tartott. Szerdán két személy ült a vádlottak padján, nagy értékre elkövetett gazdasági csalás vádjával. Mindketten ártatlannak vallották magukat. Az I. rendű vádlottnak, Paiger Istvánnak, a Tüke Busz volt vezérigazgatójának a védőügyvédje, Bodnár Imre arra építi fel védekezését, hogy védence csak stróman volt, igazából Bánki Erik és Csizi Péter fideszes politikusok döntöttek helyette - "mondhatni vezették a tollát" -, amikor aláírta a szerződést. A védőügyvéd ezért kérte a kormánypárt dél-dunántúli erős embereinek a beidézését is. Bizonyítékként pedig a Budapest-Amszterdam légi járatok utaslistáját.

A mostani tárgyaláson Vadócz Attila bíró ismertette a Repülőtéri Rendőr Igazgatóságtól kikért utaslistát, amelyből kiderül, hogy a kérdéses időben a két említett politikus valóban járt Hollandiában. A kérdés már csak az, mi célból.

A következő tárgyaláson a bíróság már meghallgatja tanúként Páva Zsoltot, Pécs korábbi polgármesterét és Csizi Péter volt országgyűlési képviselőt. A büntető tanácsot vezető bíró elmondta, hogy Bánki beidézéséről a további tanúvallomások ismeretében dönt.

A bíróság ezúttal feltérképezte a pénz útját is, ami legalább annyira érdekes, mint tanulságos: Pécs városa 11 millió eurós hitelből vásárolta meg a használt holland buszflottát, közvetítő beiktatásával. Ebből az összegből 2,2 millió eurót (vagyis 20 százalékot) az ügy szereplői maguknak tartottak meg. A közvetítő cég, a Bus and Coach 220 ezer eurót kapott, vagyis az elsíbolt pénz tizedét. A II. rendű vádlott, Csengő András és a volt III. rendű, P. Endre, aki már elismerte bűnösségét, a pénz javán osztozott. Egyiknek a thaiföldi, a másiknak a szerbiai bankszámlájára utaltak Hollandiából, 550 ezer eurót, illetve 1 millió 650 ezer eurót.

Csengő a tárgyaláson bár közel egy órán át beszélt, nem tudott világos választ adni, hogy mi lett a sorsa a megmaradt 750 ezer eurónak. Az a bizonyos, az útra kelt 900 ezer euró biztonságban van a holland rendőrség egyik trezorjában.