A pécsi buszbotrány azért tört ki, mert a helyi tömegközlekedési vállalat, a Tüke Busz Zrt. 600 millió forinttal többet fizetett ki - az előző, fideszes városvezetés ideje alatt - egy közvetítő közbeiktatásával azokért a használt Volvo-buszokért, mint amennyiért közvetlenül a Volvo holland cégétől megvásárolhatta volna.

A három vádlott különböző védekezési stratégiát választott. A III. rendű vádlott, P. Endre magyar-amerikai állampolgár elismerte, hogy bűnös, konkrétan azt, hogy pénzmosással bűncselekményt követett el. Az ő nevén lévő thaiföldi offshore cég bankszámlára négy alkalommal utalt nagyobb összegeket az a holland közvetítő cég, amelytől végül a Tüke Busz megvette a használt buszflottát. Az ügyészség szerint a holland cég, a Bus and Coach színlelt szerződés alapján fizetett ki összesen 550 ezer eurót, azaz mai árfolyamon mintegy 200 millió forintot a III. rendű vádlottnak.

A budapesti éjszakai életben sem ismeretlen P. Endre szerepe amúgy is érdekes ebben az ügyben, lévén sem a várossal, sem annak tömegközlekedési vállalatával nem volt semmi hivatalos kapcsolata. Ellenben Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselővel kapcsolatba hozható. A Szabad Pécs megírta korábban, hogy Bánki Erik Németországban élő (de nem Bánki nevű, mert visszanémetesített) testvérével benne volt egy közös németországi üzletben.

Felfüggesztettel megúszhatja a III. rendű vádlott

Vadócz Attila bíró a keddi tárgyaláson 2 év börtönt szabott ki rá, öt évre felfüggesztve, továbbá 550 ezer euró vagyonelkobzást és másfél millió forint pénzbüntetést. P. Endre három nap gondolkodási időt kért, hogy elfogadja-e az ítéletet, de ebből az elsőfokú perből már mindenképpen kiszáll, mert bűnösnek vallotta magát.

Nem úgy, mint Paiger István és Csengő András. A II. rendű vádlott, Csengő ma sem ment be a tárgyalásra. A Napi.hu forrásai szerint tegnap a Baranya megyei Főügyészség előtt demonstrált, koncepciós pert emlegetve, és azt ígérte, hogy ma reggel a tárgyalás előtt ugyanezt teszi majd a Kaposvári Törvényszék előtt. A Pécsi Sörgyár volt vezérigazgatója tartotta a szavát. A bíró ugyan rendőri elővezetését kérte a mai tárgyalásra, de ez nem történt meg, mert a rendőrök pécsi otthonában keresték, miközben ő a bíróság épülete előtt "tüntetett". Mindenesetre Vadócz Attila bíró elrendelte letartóztatását. Ha kézre kerül, a volt cégvezér fogdában várja meg a márciusi tárgyalást.

A I. rendű vádlott, Paiger István kitart amellett, hogy ő nem bűnös. Alig fél évig volt a Tüke Busz megbízott vezérigazgatója, hogyan lehetett volna döntési helyzetben? - kérdezi. Aláírt, mert mást nem tehetett - állítja. Védőügyvédje, Bodnár Imre éppen ezért kéri bizonyítási indítványában - a szerintük köztudottan dél-dunántúli szálakat mozgató - Bánki Erik képviselő és Páva Zsolt volt pécsi polgármester, valamint Csizi Péter volt alpolgármester meghallgatását is. A tárgyaláson kiderült - a bíró olvasta fel -, hogy ugyanezt indítványozza a II. rendű vádlott védője is.