Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Szemerey Tamás Béla közvetett tulajdonában lévő BanKonzult Kft. törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett amiatt, hogy a bátyja, Szemerey Zoltán András (Matolcsy György jegybankelnök unokatestvérei) többségi tulajdonában lévő MAVA Befektetési Kft. törvényellenesen került 50 százalék fölé a Pécsi Sörfőzdében - írja az mfor.hu.

A sörfőzde igazgatósága 2021. június 8-án úgy rendelkezett, hogy a MAVA Befektetési Kft. részére jegyezzenek be további 3632 darab Pécsi Sörfőzde-részvényt a társaság részvénykönyvébe. Ez pont annyival növelné meg a MAVA részesedését, hogy az átlépné az 50 százalékos határt.

Ez azt jelentené, hogy az idősebb Szemerey testvér cégéé lett a döntő szó a Pécsi Sörfőzde irányításában.
Az mfor.hu azt írja: a Pécsi Sörfőzde Zrt.-t képviselő ügyvéd csak közel négy hónappal később, 2021. szeptember 29-én kérte a cégbíróságtól a MAVA részesedésnövelésének a bejegyzését. Erre azonban már nem került sor. Az eljárást ugyanis a Pécsi Törvényszék október 8-án felfüggesztette, miután a BanKonzult Commerce Kereskedelmi Kft. törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett.

A BanKonzult Commerce indoklása szerint azt kifogásolta, hogy a MAVA törvényellenesen és az alapszabállyal ellentétesen szerzett részvényt a Pécsi Sörfőzdében, ennek ellenére azt bejegyezték a cég részvénykönyvébe és a MAVA gyakorolja az 50 százalék feletti szavazati jogát. 

A Pécsi Sörfőzde Zrt. onnan is ismert lehet, hogy a 2017-es vizes világbajnokság kizárólagos sörértékesítője volt, valamint hogy ez a cég nyert a legnagyobbat akkor, amikor kibővítették a kisüzemi főzdék mennyiségi korlátozását, amely révén jelentős adókedvezményben részesültek.

A társaság - az Opten adatai szerint - a 2020-as évet 2,996 milliárd forintos forgalom mellett 42 millió forintos profittal zárta és több mint 120 dolgozójuk van.