Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ugyan az orosz–ukrán háború miatt minden korábbinál magasabban vannak a terményárak, a betakarítás megindulása után kissé korrigáltak: őszi árpára tonnánként 115-120 ezer forintos ajánlatok érkeznek a gazdákhoz, míg a búzára 140 ezer forintos indulóártól fordultak lefelé az ajánlatok.

Ez persze nem vigasztalja azt a gazdát, aki 5-6 tonnás árpatermés vagy 7 tonnás búzatermés reményében szórta ki a méregdrága műtrágyát a földekre, és csak 1,5-2-3 tonnát arat le. Már ha egyáltalán ki tudja küldeni a kombájnt, mert vannak hírek arról, hogy a csapadékhiány miatt egyes táblákon annyira kicsi a növény szára, hogy nem minden kombájn vágóasztala éri el.

Egy-két mázsás (vagyis 100-200 kilogrammos) hektáronkénti hozamnál már nem gazdaságos betakarítani a termést, főleg a hektáronként átlagosan 40 ezer forintos kombájnozási költség mellett.

Aggódik a gabona miatt

Nálunk a 144 hektáros árpavetést csaknem teljesen learatták már, átlagosan 7 tonnás terméshozammal. Hasonlóképp jó termésátlaga volt a sörárpának is, és a minőségére sem volt panasz - mondta Berki Gyula, a Bicsérdi Arany-Mező Zrt. vezetője, a MOSZ Baranya megyei növénytermesztési szakosztályának vezetője a portálnak.

A búzával kapcsolatban már voltak aggodalmai, főleg amiatt, hogy bár a térségben június elején érkezett csapadék segített a termésen, azonban a hirtelen hőhullám miatt megszorultak a szemek, ami gyakorlatilag kényszerérést jelent.

Érkeznek az aszálykár-bejelentések

Eddig nagyjából 150-160 ezer hektárra adtak be a termelők aszálykár-bejelentést, ami még emelkedhet a közeljövőben – számolt be Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége elnöke.

Békésben a kamara szerint a kárenyhítési kérelmek rekordokat döntenek, az eddigi bejelentések mind mennyiségben, mind területben megközelítik a 2020-as 90 százalékát.

Egyre jobban megviseli a szárazság a tavaszi vetésű növényeket, a térdig érő virágzó napraforgótábla aligha hoz érdemi termést, Békésben pedig a tapasztalatok szerint mind a kukorica, mind a napraforgó feleakkorára tudott csak megnőni egy átlagos évi mérethez képest. Ráadásul már nemcsak a leveleik, hanem a gyökereik is száradnak, ami sok helyen egyenlő a kipusztulással.