Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A pélyi Kovács Sándor-Törőcsik Mari Ház tervezésére és kivitelezérée kiírt közbeszerzést az EB Hungary Invest Kft. nyerte meg, nettó 1 milliárd 836 millió forinttal – derül ki a nyílt tender eredményéből, melyet az ajánlatkérő BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. közölt az uniós közbeszerzési közlönyben.

A kormány még 2018 decemberében hozott határozatot arról, hogy Pélyen emlékház létesüljön Törőcsik Mari színésznő munkásságának tiszteletére. A határozat az építés helyszínének a művésznő nagyapja (Kovács Sándor) által épített közösségi mozi telkét és az egykoron azzal összefüggő - ma külön helyrajzi számú - telket jelölte meg.

A projekt leírása a következő: a rossz állapotú épületek (alapozás nélküli falak, kétséges tetőszerkezet) elbontásra kerülnek, kivételt képez a volt mozi épületének négy fala, amelyek Kovács Sándor iránti tiszteletből megtartásra kerülnek. Ehhez kapcsolódva egy „U” alakú közművelődési épület létesül, amely változatos programok, események színtere lehet. Az épület léptékével, formavilágával az eredeti, Kovács-féle épületet idézi, a mai használatnak megfelelő kialakítással.

A nyertessel június 3-án írta alá a szerződést az ajánlatkérő. Indult még a közbeszerzésen az Euro Campus Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. is.

Törőcsik Mari 1935. november 23-án született a Heves megyei Pélyen pedagógusok gyermekeként, édesapja iskolaigazgató volt a településen. 2020-ban jelentette be, hogy nem lép többet színpadra. 2021 márciusában tüdőgyulladással szállították a szombathelyi kórházba, itt hunyt el 2021. április 16-a hajnalán.