Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hatóság több mint 3,2 tonna lejárt fogyaszthatósági, illetve minőségmegőrzési idejű, jelöletlen vagy egyéb okból nem nyomon követhető, valamint penészes, erősen szennyezett és szabálytalanul előállított, vagy tárolt termék forgalomból való kivonását és megsemmisítését rendelte el, továbbá - a hibák kijavításáig -felfüggesztette az üzlet működését.

Számos, súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő hiányosságot állapítottak meg a Nébih szakemberei egy fővárosi piacon működő, húskészítményeket forgalmazó kereskedelmi egységben. A bolt üzemeltetői a legalapvetőbb higiéniai és tárolási követelményeket sem tartották be.

A Nébih azt is közölte, hogy az ellenőrzött vállakozás pilisszántói székhelyű Kollár és Társa Kereskedelmi Bt., amelynek boltja Budapesten a Fény utcai piac harmadik emeletén működik.

A bejelentés szerint z egész üzletben nagyfokú rendetlenség uralkodott, az ellenőrök nagy mennyiségű, oda nem illő, használaton kívüli tárgyat - lábbelit, esernyőt, fölösleges dobozokat - találtak az egyes helyiségekben. Az élelmiszert tartalmazó kartondobozok, ládák közvetlenül a padozaton álltak, a radiátorcsövön kolbász lógott. Az elsődleges funkcióját be nem töltő, működésképtelen, és erősen szennyezett kézmosóra hulladékkal teli szemeteszsákot akasztottak.

Hasonló gondatlanság jellemezte az egységben az árukészletet is. A termékek között jelentős mennyiségben voltak a lejárt fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idejű, jelöletlen vagy - dokumentáció hiányában - nem nyomon követhető élelmiszerek. Az árucikkek egy része penészes, erősen szennyezett volt, továbbá azokat a hűtési lánc megszakításával, szobahőmérsékleten tárolták, illetve, kifejezett jogszabályi tiltás ellenére, lefagyasztották. Ezen élelmiszer-biztonsági hiányosságok miatt összesen több mint 3,2 tonna termék forgalomból való kivonását, forgalmazásának megtiltását és megsemmisítését rendelte el a Nébih.

A hatóság a feltárt élelmiszer-higiéniai hiányosságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztette a kereskedelmi egység tevékenységét. Az üzlet a súlyos élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentő hibákat azóta kijavította, így - az ismételt hatósági szemlét követően - a Nébih szakemberei feloldották a tevékenység felfüggesztését. A hatósági eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van.

Reagált a piac

A Fény Utcai Piac Kft., a piac üzemeltetője és többségi tulajdonosa szerdán közölte az MTI-vel: megdöbbenéssel vették tudomásul a súlyos élelmiszerbiztonságot veszélyeztető szabálytalanságot, amely sérti a piac jó hírnevét. A Fény Utcai Piac és Kereskedelmi Központ Társasház intéző bizottsága és az üzlethelyiség tulajdonosa, a Fény Utcai Piac Kft. megvitatta a kialakult helyzetet és a tulajdonos arról tájékoztatta az intézőbizottságot, hogy a helyiségbérleti jogviszonyt azonnali hatállyal felmondja.