A lap kereste a főtulajdonos Petis Jánost, mi okozta a cég fizetésképtelenségét, de ő egyelőre nem reagált. A 24.hu szerint a piacot nem érte váratlanul a felszámolás híre, a termelők január-februárban szerződnek csemegekukorica és borsó felvásárlásra, de a Pentafrost emberei nem jelentkeztek náluk.

A Pentafrost  az előző 5 évből négyben veszteséget termelt. Tavaly 193 millió volt a mínusz, az előző években 300-400 millió forint körül alakult a veszteség, csak 2020 számított kivételnek, akkor 27 millió forint nyereséget mutattak ki adózás után.

A 2021-es mérlegbeszámolóhoz csatolt könyvvizsgálói jelentés azonban veszélyesnek ítélte a helyzetet. A cég saját tőkéje a jegyzett tőke szintje alá esett, a tulajdonosok pedig nem jelezték, hogy pótbefizetéssel helyre billentenék a cég tőkehelyzetét. A könyvvizsgáló nem látta biztosítottnak a vállalkozás folytatását.

A cég adóssága évek óta 6 milliárd forint körüli. Tavaly év végén a mérlegben 6,6 milliárd forint kötelezettség szerepelt, és az összes tartozás rövid lejáratú, vagyis éven belül fizetendő lett ellentétben a korábbi évekkel. Ez azt jelzi, hogy a bank lejárttá tehette a cég hiteleit. Nem tudni, hogy így történt-e a Pentafrostnál, mindenesetre az Agrárszektor szerint a bukást egy korábbi devizahitel okozhatta, aminek a törlesztését nem tudták kitermelni.

A cégadatok alapján az MKB Bank a Pentafrost fő hitelezője, 2011 óta rendelkezik jelzálogjoggal a mirelitcég üzletrészein, a mérleghez fűzött kiegészítés szerint pedig közel 15 millió euró, mintegy 5,5 milliárd forint a biztosított összeg.

A 24.hu informátora azt jelezte, hogy az eset összefügg a miniszterelnök által szorgalmazott magyar tulajdonú óriásbank, a Magyar Bankholding létrehozásával. A fuzionáló MKB, Budapest Bank és Takarékbank állítólag a hitelportfólióik nagytakarításába kezdtek, és igyekeznek megszabadulni a problematikus daraboktól.

Török Csaba, a cég kijelölt felszámolóbiztosa optimistán nyilatkozott, közlése szerint a Pentafrost, bár nem teljes kapacitással, de továbbra is működik, sőt bízik abban, hogy a cég üzemi szinten nyereséges lehet, és később működőképes állapotban lehet majd értékesíteni.