A lap mai számában leszögezi, hogy nem azt állítják, miszerint a Patai Mihály  által vezetett banknak előnye származott volna a Patai és Matol­csy közötti jó viszonyból, attól független is lehet az olasz hátterű bank elmúlt években dokumentálható sikerszériája. A Patai és Matolcsy közötti barátságnak a legutóbbi közérdeklődésre is számot tartó megnyilvánulásaként lehet értelmezni azt, hogy - miként a Népszabadság megírta - az Unicredit-vezér egyik budai luxuslakását használja az MNB-­elnök.

Az egyik nagy volumenű ügylet, amelynek környékén mind a Matolcsy vezette Magyar Nemzeti Bank, mind a Patai által irányított Unicredit megjelent, a főváros egyik luxusirodaházának, az Eiffel Palace-nak az adásvétele. Bő két éve, 2014 nyarán az MNB nem sajnálta a pénzt az Eiffel Palacért. A Nyugati tér közelében levő nyolcszintes irodaházért nettó 14 milliárd (bruttó közel 18 milliárd) forintot, becslések szerint az akkori piaci ár másfélszeresét fizette a jegybank egy részben offshore hátterű, részben magyar tulajdonos által birtokolt, Eiffel Palace Kft. nevű cégnek. Az Eiffel Palace Kft. felújítva adta el az irodaházat, a beruházást pedig az Unicredit finanszírozta. Azzal, hogy a jegybank jó áron megvásárolta az egész ingatlant, nem kevés pénzért, közvetve nem kis szívességet tett az Unicreditnek.

Az Unicredit az elmúlt években felívelő pályán van. Éveken keresztül a hetedik legnagyobb magyar banknak számított a Patai irányította hitelintézet, aztán 2014-re már a harmadik, tavaly már a második helyre kapaszkodott fel - írta a Portfolio.hu pénzügyi szakportál a banki mérlegfőösszegek alapján. Ráadásul tavaly "meglepően magas", csaknem 40 milliárdos adózott profitot tudott felmutatni - az átlagosnál több nagyvállalati ügyféllel bíró - bank a megelőző évi 16 milliárdos plusz után. A Portfolio.hu finoman meg is jegyezte, hogy nem feltétlenül a fő tevékenységnek tekintett hitelezésen, számlavezetésen hízhatott nagyra az Unicredit, hanem a pénzügyi műveleteken elért eredmény is jelentős lehetett, szembetűnő például, hogy az állampapír-piaci vásárlásokban aktív volt a bank.