Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az éjszaka is nyitva tartó szórakozóhelyeknek kell megfizetniük a felügyeleti díjat, ami a befogadóképesség alapján napi húsz forint fejenként, a bevételt kizárólag a szórakozóhelyek okozta károk elhárítására, illetve biztonsági intézkedésekre fordíthatják az önkormányzatok (a vonatkozó jogszabály-módosítások augusztus 1-jétől hatályosak).
Schmidt felügyeleti díj helyett három kategóriába sorolt utólagos szankcióval sújtaná az érintett egységeket, így alkalmanként 100 ezer, majd félmillió, ezt követően egymillió forint bírságot fizetne az a vendéglátó, amelynek környéke szemetessé válik reggelre − a "visszaesőktől" pedig a működési engedélyt is megvonnák. Ezt az elnök arra alapozza, hogy a települési önkormányzat az adót az egyébként őt terhelő közbiztonsági, illetve köztisztasági feladatokat meghaladóan az éjszakai nyitva tartással összefüggésben keletkező közbiztonsági, illetve köztisztasági többletfeladatok ellátására fordíthatja.

Az összeget negyedévente kell átutalni az illetékes önkormányzat e célra létrehozott számlájára, a bevezetéshez azonban előbb a képviselőknek külön rendeletet is alkotniuk kell a bevételek felhasználásáról is. Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke ezzel kapcsolatban lapunknak szintén a törvényben foglaltaktól eltérő beszedési módot javasolt, véleménye szerint az online pénztárgépek által kalkulált forgalom néhány százalékát lehetne kivetni "kocsmaadóként".