Az 55 éves, büntetett előéletű zalaszentiváni férfi 2015-ben megállapodott 49 éves, büntetlen zalaegerszegi társával, hogy külföldi cégektől bűncselekménnyel megszerzett átutalásokat fogadjon számláira - ismertette a történetet Pirger.

Egy ismeretlen 2015 októberében egy müncheni székhelyű cég nevében kiállított hamis átutalási megbízással Németországból több mint 23 ezer eurót, vagyis mintegy hétmillió forintot utalt át a zalaegerszegi férfi egyik számlájára. A férfi az összeg jelentős részét három részletben felvette és átadta a társának, aki több mint 100 ezer forintot fizetett neki közreműködéséért.

Az említett ismeretlen tettes 2015 októbere és 2016 januárja között további németországi cégek számláiról kísérelt meg hamis megbízásokkal pénzt átutalni a magyarországi bankszámlákra. Több német város bankfiókjaiba postán eljuttatott, de hamis átutalási megbízásokkal összesen még csaknem 70 millió forintot akartak Magyarországra küldeni. A banki alkalmazottak minden esetben felismerték a hamis megbízásokat, ezért nem teljesítették az átutalásokat.

A Zala Megyei Főügyészség pénzmosás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a két férfi ellen a Zalaegerszegi Törvényszéken.

A pénzmosás ellen egyre szigorúbban fellépnek az Európai Unióban, így Magyarországon is. Többek között emiatt kellett a bankszámláknál azonosítaniuk magukat a tulajdonosoknak.