Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A korábban bejelentett menetrendnek megfelelően ma zökkenőmentesen 5-ről 10-re emelkedett a napközbeni fizetéseket feldolgozó rendszer elszámolási ciklusainak száma, amelynek következtében az átutalások még gyorsabban jutnak el a címzettekhez.

A Giro Zrt. által működtetett bankközi klíringrendszer megnövelt számú elszámolási ciklusai biztosítják, hogy a napközben benyújtott átutalások már átlagosan bő 1 óra elteltével jóváírásra kerülhessenek a címzettek fizetési számláin.

Módosult a rendszer üzemideje is, reggel az eddiginél egy órával korábban, jellemzően már 8 órára elérhető a címzettek számláin az előző nap késő délután és este, valamint hétvégén indított átutalások összege. Délután pedig fél órával hosszabb ideig, 17 óráig fogadja be a rendszer az átutalási megbízásokat, lehetőséget teremtve arra, hogy a bankok is meghosszabbítsák az ügyfelek számára a megbízások beadási határidejét.

A Giro Zrt. 2014 júliusától áll az MNB tulajdonában. A cég megújult stratégiában megfogalmazott célok végrehajtásának egyik lépése a napközbeni elszámolási ciklusok számának jelenlegi emelése és az üzemidő hosszabbítása. A pénzforgalom gyorsításának rövid távú célja a jelenlegi keretek maximális kihasználásával megvalósult, további fejlődés hosszabb távon az azonnali fizetési rendszer bevezetésével érhető el. Az azonnali fizetési rendszer koncepciójának kidolgozását az MNB a zrt.-vel szorosan együttműködve megkezdte.