A parlamenti képviselők a kérdés hétfő délutáni tárgyalását követően kedden fogják eldönteni, hogy a Quaestor-törvényben eddig szereplő, gyűjtőfogalomként értelmezett "kezesség" fogalmat kicserélhetik-e "készfizető kezességre" - mondta Pápa Levente, az Együtt alelnöke. Az ellenzéki politikus szerint a Quaestor-károsultak kártalanítása akkor történhet meg rövid időn belül, ha ezt a javaslatot támogatja a többség.

Himmer Éva Quaestor-károsult arról beszélt, hogy a károsultak kifizetésére törvényben előírt határidő kilencven napja letelt. Ezért "32 ezer ember nevében" arra szólította fel a parlamenti képviselőket: a keddi szavazáson egyértelműen juttassák kifejezésre azt a politikai szándékot, hogy pártolják a Quaestor-károsultakat. Véleménye szerint senki nem kapott 30 százalék feletti kártalanítást, vagyis még a 6 millió forintos értékhatár alatt sem történt teljes kártalanítás.

A tüntetők követelték "a Quaestor-törvény betartatását", és hangsúlyozták, hogy addig nem nyugszanak, amíg meg nem történik a teljes kárrendezés.

A demonstráción mintegy százan vettek részt, a szervezők mécseseket osztogattak. A tömeg a beszédek közben többek között azt skandálta: "Nem hagyjuk!", "Követeljük!" A szónokok mögött a szervezők olyan magánszemélyek és kormányzati szereplők kartonból készült másait állították fel, akik véleményük szerint érintettek "a Quaestor-botrányban".

A jegybank március 10-én függesztette fel részlegesen a Quaestor Értékpapír Zrt. tevékenységi engedélyét és felügyeleti biztost rendelt ki az észlelt szabálytalanságok miatt. Előző este a Quaestor-csoport kötvénykibocsátó cége, a Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődöt jelentett. A jegybank vizsgálata szerint a Quaestor Értékpapír Zrt. mintegy 210 milliárdos vállalati kötvénykibocsátásából 150 milliárd fiktív volt. Az ügyben nyomozás indult, amelyben március végén három gyanúsítottat, köztük Tarsoly Csabát, a cégcsoport vezetőjét letartóztatták.

A Befektető-védelmi Alap (Beva) október közepén azt közölte, hogy addig mintegy 86,1 milliárd forint kártalanítási összeget utalt át a kifizetéseket intéző OTP-nek, így 31 078 ügyfél, a Quaestor-kötvényekre vonatkozó kártalanítási eljárásban igényt benyújtóknak már 98 százaléka juthat hozzá a részére járó összeghez. A Quaestor-kárrendezés keretében július 13-án indult a Bevát terhelő kártalanítási rész kifizetése. A Beva a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja útján a hiányzó kötvények miatti pénzkövetelést fizeti ki a károsultaknak, egyenként 20 000 euróig, körülbelül 6 millió forintig.

Az ezen felüli kártalanítási igények rendezésére törvényt fogadott el az Országgyűlés, amelynek egyes részeit azonban az Alkotmánybíróságon megtámadták.

Fidesz: a Quaestor-ügyfelek kártalanításához minden törvényi háttér adott

A kormánypárti frakció így reagált arra, hogy az MSZP hétfőn arra kérte a Fideszt: támogassa a készfizető kezesség beemelését a Quaestor-törvénybe. Október végéig a 31 113 Quaestor-károsultnak több mint 86 milliárd forint kártalanítási összeget fizettek ki. Szerintük azonban a baloldal és a Jobbik próbálta megakadályozni a kártalanítási törvények elfogadását.

A 6 millió forint fölött befektetők kártalanítását - folytatták - "egyedül a bankok akasztották meg" azzal, hogy beadvánnyal fordultak az Alkotmánybírósághoz (Ab), a testület pedig október végén vette napirendre az ügyet, de még nem hozott döntést. A kormánypárt hangsúlyozta: a Quaestor-károsultak döntő részét már kártalanították vagy az több lépcsőben megtörténik, a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja pedig a fennmaradó kártalanítást is teljesíti majd, ha az Ab megállapítja, hogy a jogszabály nem sérti az alaptörvényt.