Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A K&H bankcsoport nettó eredménye az idei első félévben egyszeri tételek nélkül 15,9 milliárd forint volt - jelentette be Hendrik Scheerlinck vezérigazgató. Ez több mint kétszerese az egy évvel korábbi 7,1 milliárdnak.

A bank aggregált hitelpiaci részedesedése 8,9 százalékra nőtt az idei első félévben, a múlt évi 8,3 százalékról.

Az idei második negyedében a bank 70,9 milliárd forint - konzervatív módon számolva - egyszeri céltartalékot állított be, az árfolyamrés és egyoldalú kamatemelés miatti kifizetésekre felkészülve. Így a tényleges féléves veszteség 40,5 milliárd forint lett.

Újabb pereket indít a K&H

A K&H álláspontja szerint egyrészt az árfolyamrés alkalmazása nem volt tisztességtelen, ezt a véleményét a bíróság előtt is meg akarja védeni - itt valószínűleg az Alkotmánybírósághoz fordulunk - mondta a vezérigazgató. A másik téma, az egyoldalú szerződésmódosítás ügyében kedden hirdet ítéletet a bíróság. Mindenkor a hatályos törvényekkel összhangban cselekedtünk - hangsúlyozta a bankvezér, hozzátéve: ezen felül tisztességesen és átláthatóan léptünk fel az ügyfelek felé. Az árfolyamrés és az egyoldalú szerződésmódosítás összesen mintegy 100 ezer ügyfelet érint. A harmadik terület pedig az MNB által számolt visszafizetési képlet, amely a bank jogászai szerint a Ptk. szabályaiba ütközik,

A K&H a múltban is minden jogszabályt betartva, tisztességesen hitelezett, és ezt az álláspontunkat bíróságon is készen vagyunk megvédeni - hangsúlyozta a bank vezetője.

A lakossági jelzáloghitelek állománya 14 miliárd forinttal nőtt, bőven meghaladva a tavalyi 4 milliárd forintot. Ennek eredményeként ma már 14 százalékot közelíti a bank piaci súlya ebben a szegmensben. (Scheerlinck szerint az új MNB lakossági hitelezési szabályai legfeljebb 1 százalékban érintik a bank hitelezését.)

A kkv-és nagyvállalati hiteleknél az új állomány 103 miliárd forint, a múlt évi 108 milliárd forint után.

A bank igencsak aktív az MNB növekedési hitelprogramjában (nhp) is: az nhp2-ben augusztus végére a leszerződött állomány elérte a 69 milliárd forintot, további 60 milliárd forint értékű szerződés folyamatban van.

Az idei első félév erős lett, a tavalyihoz hasonlóan 1,3 milliárd forint lett az eredmény - mondta Wim Guilliams, a K&H Biztosító Zrt. vezérigazgatója. A nemélet szegmens díjbevétele 10,2 milliárd forint volt, míg az élet ágnál az életbiztosítási tartalék 6 százalékkal, 79,6  milliárd forintra nőtt.

A bank tisztított tőkeraányos megtérülése 15,2 százalék, ami jónak számít az ágazat egészéhez viszonyítva - fogalmazott Gombás Attila, a K&H-csoport pénzügyi divízió vezetője. A K&H nettó kamatbevétele mindent összevetve és a swap-hatástól eltekintve 2 százalékkal nőtt az idei első félévben, míg a nettó díjbevétel 5 százalékkal lett magasabb. A bank működési költségei 11 százalékkal csökkentek egy év alatt, míg a tranzakciós illetéktől eltekintve a kiadáscsökkenés 2 százalék volt.

A negyedévben 12,2 százalékra csökkent a nem-teljesítő hitelek aránya, elsősorban a vállalati szegmensnek köszönhetően.

A K&H alapjai betéteiket a bank helyett az MNB-nél helyezik el, ez az érintett, eddig a banknál parkoltatott állomány egy év alatt 533 milliárdól 290 milliárd forintra csökkent. Ezzel együtt az alapok összes vagyona 962 milliárd foriintra nőtt.