A "Szentpétervári Tyelegrad multimédia központ" a Szentpétervár és Leningrádi terület választott bíróságához nyújtott be keresetet a nagyváros kormányzata és építési bizottsága ellen. A cég azt szeretné elérni, hogy a bíróság nyilvánítsa érvénytelennek a városvezetés elutasító határozatát, és bocsássa rendelkezésére a Szrednyij proszpekten lévő 1,8 hektáros területet - írta a befolyásos orosz üzleti-politikai újság.

A lap cikke szerint 2011 júliusában a szentpétervári kormányzat és Demján Sándor érdekeltsége, az Invesztsztroj cég megállapodott arról, hogy a volt villamoskocsiszín helyén egy többfunkciós közösségi és üzletközpontot hoznak létre Művészeti palota néven. Az állami és magánbefektetői együttműködésben tervezett beruházás értéke 9,5 milliárd rubel (mintegy 65 milliárd forint) lett volna.

Az Invesztsztroj a központ mellett 122 ezer négyzetméternyi lakást is tervezett 122 millió dollár (több mint 27 milliárd forint) értékben.

Georgij Poltavcsenko, Szentpétervár kormányzója ugyanakkor tavaly májusban utasítást adott a megállapodás felbontására. A magyar projekt helyett az elektromos közlekedési eszközök városi múzeumának tervét fogadta el a városvezetés.

A Tyelegrad nevű beruházás helyszínének szánt 1,8 hektárnyi földterület kiválasztásáról szóló engedélyt 2010-ben kapta a befektető, de ennek érvényessége a héten pénteken lejár - erősítették meg a Vedomosztyinak a szentpétervári építési bizottságnál. Az a terület, amelyet a befektető kiválasztott, rendezés alatt áll, a rá vonatkozó használatbavételi szabályozást érvénytelenítették a városvédők kezdeményezésére, ezért a bizottság nem adhatta át a kérelmezőnek azt - tették hozzá.

Körmendi Éva, a Tyelegrad képviselője a Vedomosztyinak elmondta, hogy a bíróságtól azt várják, hogy kötelezze az orosz nagyváros vezetését a tervezési és építési engedély kiadására. A cég és Szentpétervár között nincs ellentét - hangsúlyozta Körmendi Éva.

Az orosz lap közlése szerint "az Invesztsztroj és a Tyelegrad az idén csődöt jelentett és felügyelet alá került".