Szakmai szervezetek a napelemes beruházásokat korlátozó intézkedések enyhítését szorgalmazzák, ezért petíciót intéztek a technológiai és ipari miniszterhez - közölték pénteken az MTI-vel.

A petíció a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség a MANAP Iparági Egyesülettel közösen, a Magyar Mérnöki Kamarával történt egyeztetések alapján készült a háztartási méretű kiserőművek (hmke) közcélú hálózatba történő feltáplálásának kérdéseiről életbe lépett rendelettel kapcsolatban.

A szervezetek azt kérik, hogy a hmke méretű napelemes rendszereknél, ahol a hálózat és transzformátorkörzet műszakilag alkalmas a csatlakozásra, tegyenek kivételt, ne tiltsák meg a visszatáplálást. A visszatáplálás tiltását hálózati területenként eltérően, lokálisan a hálózati mérnökök végezzék el, ne országosan legyen korlátozás.

Emelni kelleni a támogatási összeget

Azt is szeretnék elérni, hogy az RRF-6.2.1-es, 100 százalékos támogatású napelemes pályázattal elnyert támogatások maximum összegét az eredeti bruttó 485 645 forint/kilowatt peak-ről emelje a kormány 600 000 forintra, e nélkül ugyanis szerintük több mint 43 ezer nyertes pályázónál kerülhet veszélybe a kivitelezés, az utóbbi idők áremelkedései miatt.

Az ipari beruházásoknál, ahol 30 százalékos tárolókapacitást és a FRR szabályzást írtak elő azt szorgalmazzák, hogy legyen lehetőség kivételt kérni, és egy tervezhető határidőig biztosítsanak szabad kapacitást számukra a már megkezdett beruházásokat befejezésére ott, ahol a hálózat kapacitása ezt megengedi.

Adatokat kérnek, hogy miért vezetett be a kormány teljes tiltást

A szervezetek kérik, tegyék nyilvánossá azokat az adatokat, amelyek alapján a kormányrendeletet meghozták, hogy láthassák, mely területeken, mennyi kapacitást bír még el a hálózat.

Kérik, hogy a miniszter éljen a rendelet adta lehetőségével, és minél hamarabb határozza meg a felfüggesztés megszüntetésének időpontját, hogy a napelemes cégek tervezhessék alapvető működésüket, hiszen addig nem tudnak új erőműveket építeni. "Amennyiben szakaszos feloldásra is van lehetőség, kérjük az ütemezést is adják meg október 31-ig" - tették hozzá a szervezetek.

A minisztérium szakmai tevékenységét, ahogy eddig is, a jövőben is támogatják, és minden segítséget megadnak a döntéselőkészítésekben, amennyiben ez a magyar megújulóenergia-piac növekedését, fejlődését célozza.

A döntés káros a lakosságnak és a napelemes cégeknek is

Közös cél, hogy Magyarország energiaimport-függősége mihamarabb, minél nagyobb mértékben csökkenjen, melynek a leggyorsabb és legtisztább eszköze a napelemes rendszerek terjedésének engedése, ami ráadásul zömében külön állami támogatások nélkül történik.

Közleményük szerint ellentétben az elhangzott miniszteri nyilatkozattal, a rendkívüli intézkedéseknek lesznek áldozatai, mind a rezsiköltségeket csökkenteni szándékozó lakosság, mind a napelemes szektor zömét alkotó magyar kkv-k körében.