Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A héten újabb, közel 240 ezer adag Pfizer-BioNTech vakcina érkezett Magyarországra. Ez a 49. szállítmány a két vállalat által fejlesztett Covid-19 elleni oltóanyagból, ezzel a vállalat által hazánkba szállított vakcina adagok mennyisége megközelíti a 10.9 millió adagot - írja közleményében a cég.

A magyar kormány májusban jelentette be, hogy - az EU-ban egyedüliként - kiszáll a közös uniós vakcinabeszerzésből a 2021 vége és 2023 közötti időszakban. Az Orbán Viktor vezette kabinet azzal érvelt akkor, hogy így is bőven lesz elegendő oltóanyag 2022 végéig. Utána pedig a tervek szerint beindult a Sinopharm-vakcinán alapuló magyar készítmények gyártása az épülő debreceni üzemben.

 A Pfizer-vakcinákat az Európai Bizottság rendelte meg a tagállamok nevében közösen, hogy minden ország egységesen részesüljön a készítményekből, ne alakuljon ki olyan árverseny, amely a szegényebb államoknak – így Magyarországnak is – nehezen megfizethetővé tenné a termékeket. Augusztusban az EU beleegyezett abba, hogy a Pfizer és a BioNTech Covid-19 oltásokért 19,5 eurót (6950 forintot) fizessen egy legfeljebb 1,8 milliárd adagra vonatkozó szerződés értelmében, szemben az összesen 600 millió oltóanyagra vonatkozó két kezdeti szállítási szerződésben szereplő 15,5 eurós (5500 forintos) dózisonkénti árral. Az új EU-s megállapodásba Magyarország később sem tud becsatlakozni, ha mégis vásárolna a Pfizertől és a Modernától, akkor saját szerződést kell kötnie.

A Pfizer a vállalt feltételeknek megfelelő gyakorisággal és egyeztetett mennyiségben szállította Magyarországra vakcináját, 2020. december 26. óta heti rendszerességgel. Az első negyedévben több, mint 1,5 millió adag, a második negyedévben, jelentősen megnövelve a dózisok számát, több, mint 4,6 millió adag, a harmadik negyedévben pedig 3.2 millió adag vakcinát szállított az országba - írja az utolsó szállítmányáról szóló közleményében a cég.

A Pfizer most közölt, hogy 2021 végére fejlesztették gyártókapacitásukat, a növekvő globális igénynek megfelelve idén akár 3 milliárd adag Covid-19 vakcinát gyárthatnak.