Már jó harminc éve megjelentek Magyarországon a pi vizek, amiket mindenféle hangzatos áltudományos kijelentésekkel reklámoztak. Az egyszerűbb állítások közé tartozik, hogy mentes a káros anyagtól, szennyeződésektől (mint például klór, hormonok, nehézfémek), de aztán azt is mondták, hogy fel van töltve a "pi energiával" azaz valójában "rendezett" a molekulaszerkezete van, jelentsen ez bármit is.

Eredetileg az Index azt akarta laboratóriumban megvizsgáltatni, hogy a csodavíz, miben más, mint ami a csapból folyik, vagy palackozott formában a boltban megvehető. Viszont így derült ki, hogy a most forgalomba került Elixina vizsgált üvegeiben a főleg székletből kimutatható, vérzéses vastagbélgyulladást, sőt szepszist és halált is okozó baktérium, a klebsiella oxytoca. A vizsgálatot végző szakember hangsúlyozta, hogy nem a víz pi jellege miatt találták ezt a baktériumot, hanem valószínűleg valamelyik gyártási eszköz lehet szennyezett.

Megismételték a tesztet még egyszer, de akkor nem találták coliform kórokozók jelenlétét, viszont az összbaktérium-szám - ebbe minden eukarióta benne van - jóval magasabb az engedélyezettnek.

Korábban egyébként jellemzően bizonytalan eredetű és működésű barkácsgépekkel gyártották a pi vizet különböző kiskereskedők, akik házi, vitt edényekbe mérték ki a vevőknek.

Legutóbb egyébként a Vidi új stadionjának csapvizében mutattak ki antibiotikum-rezisztens kórokozókat, amelyek sejtések szerint lakossági szennyvízzel juthattak be az ivóvízrendszerbe.

További részletek az Index cikkében.