A magyar tulajdonú húsipari márkák közül a Pick az elsők között tett jelentős lépéseket a termékei csomagolásához felhasznált műanyag mennyiségének csökkentése céljából: a gyártó többlépcsős, a környezettudatosságot erősítő programjának lényege,  5 éven belül kizárólag 100 százalékban újrahasznosítható anyagokból készült csomagolást akarnak használni.

A 2022 első negyedévére megvalósított fejlesztéseknek köszönhetően a boltokban jelenleg kapható legtöbb szeletelt Pick-szalámi tálcaméretét 3 centiméterrel csökkentették, ami 14 százalékkal mérsékelte a csomagoláshoz felhasznált műanyag mennyiségét. Csak a csomagolás lett kisebb, a termék mennyisége és íze nem változott - írja közleményében a Pick Szeged Zrt.

Az Európában megtermelt műanyagok csaknem 40 százalékát a csomagolóanyagok gyártásához használják fel, ezért környezetvédelmi, fenntarthatósági szempontból különösen fontos, hogy a gazdaság szereplői mérsékeljék a felhasznált műanyag mennyiségét, növeljék az újrahasznosítható csomagolóanyagok arányát. A Pick 2018-tól kezdődően az előbbi területre összpontosította erőforrásait, és komoly eredményeket ért el a felhasznált csomagolóanyag csökkentésében: két év alatt 60 tonnával csökkentette a műanyagfelhasználást. Ehhez elég volt csak a csomagolásához felhasznált fólia vastagságát közel negyedével csökkenteni. 

„A hústermékek minőségmegőrzésének jelenleg elengedhetetlen eleme a műanyag csomagolóanyag, viszont ezekkel a fejlesztésekkel a Pick még egy lépéssel közelebb került a környezetbarátabb húsipari csomagolások használatához" - idézik a közleményben Haluska Adriennt, a Pick Szeged Zrt. fejlesztési és minőségirányítási igazgatóját.

A termékek csökkentett mennyiségű műanyag felhasználásával készült csomagolásaihoz több mint 150 millió forint értékben eszközölt beruházásokat a vállalat a szegedi és az alsómocsoládi telephelyein, valamint hasonló beruházás van folyamatban a bajai telephelyen is. A Pick azt is tervezi, hogy 2023-ra a termékeinek gyűjtőcsomagolásai nagyrészt gépek segítségével készülnek majd, ami a papír- és kartonalapú csomagolóanyagok felhasználásában 30 százalékos csökkenést fog eredményezni.