Kiderült: hétfőn 33 polgármesternek írt levelet  az Észak-Pest Nyugat-Nógrád Megyei Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., amelyben sajnálattal tájékoztatják őket, hogy a hulladékgazdálkodásban bevezetett változások nyomán létrejött bizonytalanságok és likviditási problémák miatt, július elsejétől nem tudják ellátni a közszolgáltatásban vállalt feladataikat, vagyis nem megy feléjük a kukásautó - írta a portál.

A tájékoztató szerint a kft. a katasztrófavédelemhez fordul, ami annyit tesz, hogy az ilyen esetekben nekik van hatáskörük egy másik szolgáltató "kényszerkijelölésére", hiszen a katasztrófavédelemnek nincsenek szemétszállító alkalmatosságaik. A probléma abból adódhat a portál forrásai szerint, ha a kijelölt közszolgáltató szintén csőd közeli állapotban leledzik, s így passzolja a felkérést.

A dominóeffektus csak akként kerülhető el, ha az állami kuka-holding, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. által létrehozott előfinanszírozási keretből időben megérkezik a támogatás az egyes közszolgáltatókhoz.