Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyar gazdaság botladozása, a pénzügyi szektort sújtó rendelkezések negatív hatásai alól a brókercégek sem tudták kivonni magukat, az amúgy is pocsék elmúlt év után a jelek szerint idén is nagyon gyenge esztendőt zárhatnak. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének statisztikái szerint a befektetési vállalkozások összesített forgalma augusztus végéig mintegy 36 százalékkal maradt el a 2011 azonos időszakában elérttől. Mindezt úgy, hogy augusztusban már némi élénkülés volt tapasztalható a szektorban, forgalmuk a nyár utolsó hónapjában 7 százalékkal növekedett júliushoz képest − az elmaradás így 21 százalék volt éves összehasonlításban.

A gyenge forgalom a szektor eredményességén is éreztette hatását, az ebbe a kategóriába sorolt cégek összesített eredménye mindössze 1,42 milliárd forint volt az első félévben, míg tavaly még 1,849 milliárd forintnyi profitot termeltek ezen cégek. Bár az elmúlt évek adatai nem minden esetben teljes mértékben összehasonlíthatóak egymással, ha például egy brókercég tevékenységét anyabankja veszi át, az módosíthatja a számokat − a bankok ugyanis nem brókercégként szerepelnek a statisztikákban −, és az állományátruházások is változást hozhatnak. A tendenciát azért a számok jól mutatják, s a visszaesés mértéke még látványosabb, ha 2010 első félévéhez viszonyítunk: akkor a szektor még 4,2 milliárd forintot meghaladó adózás utáni eredmény kitermelésére volt képes.

Ugyanakkor a lefelé tartó trendben némi pozitív változást vél felfedezni a felügyelet által az augusztus végi adatok nyomán kiadott gyorselemzés. E szerint a nyár végén megállt a befektetési vállalkozások mérlegfőösszegének trendszerű csökkenése, miközben a mérlegszerkezet alakulása már némi aktivitásélénkülésre utalhat. A befektetési szolgáltatók forgalmi aktivitásának trendjében még nem, de a július és augusztus havi adatokban már látszik forgalombővülés − áll a jelentésben. A kezelt értékpapírok állománya továbbra is növekvő tendenciát mutat, ugyanakkor megállni látszik a deviza-értékpapírok térnyerése, Ebben talán szerepet játszanak azok az állampapír-sorozatok is, amelyekkel az ÁKK kifejezetten a lakossági befektetőket célozta meg, és amelyek komoly versenyt támasztanak a bankok által kínált betéti konstrukcióknak is.