Belák Gábor: olyan őrület, mint ami most van, a magyar napelemes piacon még nem volt
Belák Gábor: olyan őrület, mint ami most van, a magyar napelemes piacon még nem volt

Belák Gábor: olyan őrület, mint ami most van, a magyar napelemes piacon még nem volt

Az utóbbi egy hétben 25-80-szorosára nőtt az érdeklődők-megrendelők száma, miközben a rendszer egyes elemeire nemritkán hónapokat kell várni, mert a beszállítói kapacitások 50-80 megrendelt darabszámra 6-8 darab leszállításával képesek csak reagálni. A legújabb magyar napelemboom onnan érkezett, ahonnan kevesen várták: azt a lakossági tömeget mozdította meg igazán, akik korábban nem, de a rezsicsökkentés csökkentésének hírére drasztikus pénzügyi lépésektől sem visszariadva akarnak saját napelemes rendszert. A Napi.hu eddigi leghosszabb videós podcastjának vendége Belák Gábor, az NVSolar ügyvezető tulajdonosa, akitől azt is tételesen megkérdeztük: mikre érdemes ma figyelni, hogy a kóklerektől az engedélyezési anomáliákig minden veszély elkerülhető legyen.
Szabó M. István, 2022. július 21. Fotó: Napi.hu

Bő 15 évvel ezelőtt még a Magyar Narancsban újságírójaként kaptam 20 percet a gazdasági minisztérium energetikai államtitkárától. Hatvani Györgytől azt tudakoltam, hogy mi a kormány terve a villanyszámlán szereplő szénfillért illetően; meddig marad, meddig fizetjük - és mi az elképzelés, mikorra lehet ezt átváltani szél vagy napenergia támogatásra. Ma is előttem van, ahogy a politikus “felvilágosított”, hogy:

a napelem az felsőközéposztály úri huncutsága, olyan beruházás, amely száz év alatt sem térül meg.

Ez volt akkor, most pedig ott tartunk, hogy miközben Magyarországon már mindenkinek van olyan ismerőse, aki napelemes rendszert használ, működik 2300-2500 telepítő cég is. Utóbbiak éppen alig győzik - ismét -, annyi munkájuk van. A mai videós podcast arról szól, hogy aktuálisan mivel magyarázható mindez, és hogy - már ha van - mi lehetne a gyógyír.

A műsorra készülve, felhívtam Farkas Ferencet, akit onnan ismerek régóta, hogy az első olyan webes szolgáltatást indította el és működteti ma is, amely a napelemes rendszerre vágyókat a telepítőkkel összeköti. A Napelemajánlat jelenleg mintegy 600 telepítő céggel dolgozik együtt azon, hogy a keresletet jó hatékonysággal a kínálattal összekapcsolja. A telepítőktől kért információk és helyzetértékelések alapján a napelemes piacon - telepítői oldalról - ez ma a helyzet:

  • a korábbiaktól eltérően a megrendelők jelentős része maga erősködik, hogy előre utalja a pénzt a beruházásra,
  • az egy hete tartó "rezsiőrület" csak hab a tortán, mivel 3-4 hónapja küzdeni kell azért, hogy a telepítendő rendszerekhez legyen elfogadható szintű az alapanyag ellátás. A kivitelezők inverterre, relére, ilyen-olyan kisebb alkatrészre, egységelemre várnak, nő a befejezetlen projektek száma,
  • a rendelésfelvételi pontokon 60-80-szorosára nőtt az érdeklődők száma, van olyan cég, ahol ezen a ponton olyan nagy a nyomás, hogy a cégnél fluktuációs problémákat is kezelni kell,
  • a korábbiaknál lényegesen több ma  az olyan megkeresés és megrendelés, ahogy a lakó célja, hogy a vezetékes villanyról és gázról "minél inkább" le akar válni,
  • a pályázatokra támaszkodó megrendelők aránya visszaesett, az egyik cégnél úgy számoltak, hogy a friss megrendelések majdnem fele már önerős, de az is rendszeressé válik, hogy személyi hitellel, banki kölcsönnel vágnak bele, csak hogy azonnal kifizessék a beruházást.

Belák Gábort, az NVSolar ügyvezetőjét először is arra kértem, hogy tételenként kommentálja ezeket az információkat.

Meglepetést igazán nem okozott, hogy nagyon hasonló jelenségeket lát ő is, látnak a kollégái is a piacon.

A cégvezető elmesélte, hogy a napokban 2 órára beült az egyik telefonos ügyintéző kolléganője helyére, és miközben "normál menetben" egy héten 300-350 megkeresést fogadnak és dolgoznak fel, e két óra alatt 44 hívást kellett kezelnie.

Már csak 24 hétre vállalják

Belák Gábor beszélt az egyre nagyobb méretben rendelt napelemes rendszerekről, arról, hogy a korábbi, nagy megrendelői rohamhoz (ahhoz a szaldó-bruttó elszámolás bejelentett, majd az utolsó pillanatban elhalasztott váltása előtti időszakhoz) képest hová sorolja a jelenlegi helyzetet és az meddig fog szerinte tartani. De arról is, hogy a kivitelezések miért nem tudnak ma minden esetben szinkronban maradni a megrendelési tömeggel.

A cégvezető a pillanatnyi helyzetjelentés és a távlati megoldások mellett azt is elmondta, hogy - lakás-, családiház-tulajdonosként - ha ma döntene arról, hogy napelemes rendszert akar, akkor miért hívna mindenféle ajánlatkérő adatlapok kitöltése előtt egy villanyszerelőt.

Aki érintettnek érzi magát a témában, érdeklődik, avagy maga is napelemet szeretne, annak a további részletekért el kell indítania a fenti videót. Érdemes végignézni is!

További videók

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Belák Gábor: olyan őrület, mint ami most van, a magyar napelemes piacon még nem volt

Az utóbbi egy hétben 25-80-szorosára nőtt az érdeklődők-megrendelők száma, miközben a rendszer egyes elemeire nemritkán hónapokat kell várni, mert a beszállítói kapacitások 50-80...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.