Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nyereségessé próbálják tenni az eddig ráfizetéses Pécsi Sörfőzde Zrt.-t az új tulajdonosok. Felhagynak a tömegtermeléssel és minőségi sörtermékekkel akarnak versenyezni a hazai és a külföldi piacon - mondta Szemerey Zoltán, a cég új vezetője a Napi.hu-nak.

A pécsi üzem az elmúlt időszakban évi 2-3 millió eurós veszteséget termelt, de a tervek szerint 2018-ban már nyereséges lesz. Ebben segít a jövedéki adókedvezmény alkalmazása, amelyet az évi 200 ezer hektoliteres termelés alatt működő sörfőzdék élvezhetnek. A pécsi üzem ennek megfelelően a tömegtermelés helyett a minőségi italok gyártására koncentrál. A Pécsi Prémium Lager mellett a Pécsi Szűretlen Pils az új favorit, de a tradicionális Szalon márkát is szeretnék megújítani.

Már elkezdték a kereskedelmi szervezet átszervezését - mondta Szemerey Zoltán, aki fivérével, Szemerey Tamással közösen vette meg a céget. A tervek szerint frissítik a termékpalettát is, ebbe fontos szerepet kapnak a bioalapanyagok.

A Szemerey Integráció néven futó agrárgazdasági csoport ugyanis sörfőzésre alkalmas, biotanúsítású különleges alapanyagokat is termel - ilyen a gluténmentes hajdina, tönköly, tönkebúza és alakor - hazánkban, valamint Romániában és Ukrajnában. E három országban összesen több ezer hektáron folyik mezőgazdasági tevékenység és termékeiket az Organic One Kft. szállítja jórészt a svájci piacra.

A mai Pécsi Sörfőzde ősét 1848-ban Hirschfeld Leopold alapította. Az német főzőtechnológiának és a mecseki karsztvíznek köszönhetően sikeres lett a cég. 1893-ban Leopold fia, Sámuel vette át a cég irányítását. 1912 után újabb gépházak és hatalmas tározók épültek. 1911-ben a gyár felvette a Pannónia Sörfőző Rt., 1917-ben pedig a Pannon Serfőző Rt. nevet. A rendszerváltást követően külföldi és hazai licenszeket felhasználásával is gyártottak sört.

Majd1993-ban a gyárat az osztrák Ottakringer-Wenckheim cég vásárolta meg. A cég vezetését a magyar állampolgársággal is rendelkező Stephan Wenckheim látta el. Szemerey Zoltán és Szemerey Tamás - Matolcsy György MNB-elnök elsőfokú unokatestvérei - cégeiken keresztül (Bankonzult Kft. és NAVA Befektetési Kft.) vették meg a Pécsi Sörfőzde Zrt. 99 százalékos tulajdonrészét. A vételárat sem az eladó, sem a vevők nem közölték.