A koronavírus-járvány idején is tovább híztak a vagyonos emberek megtakarításai. A gazdasági portál felmérése szerint december végére a hazai privátbanki szolgáltatóknál kezelt vagyon mértéke meghaladta a 6500 milliárd forintot, ami féléves összevetésben 7, éves szinten pedig több mint 11 százalékos növekedés.

Az egy ügyfélszámlára jutó átlagvagyon is új rekordon van 144 millió forinttal, új privátbanki ügyfeleket viszont nem könnyen talált a szektor. 2013-ban még alig több mint 62 millió forint volt egy átlagos privátbanki számlán, vagyis hét év alatt több mint a kétszeresére nőtt egy-egy gazdag ügyfél vagyona.

Egyre több szolgáltató emeli a belépési szintet. Így tett nemrég az OTP és a Budapest Bank is. A legmagasabb belépési küszöb, a Gutmannál van, ahol csak 300 millió forint fölötti vagyonokkal foglalkoznak. A legtöbb helyen 100-120 millió forint a belépő szint a kiemelt privátbankba.

Összesen 43,5 ezer ügyfél tartozik a privátbanki körbe, ez a szám tavaly stagnált, vagyis a gazdagok vagyona nőtt ugyan, de a számuk nem, a "felső tízezerbe" új ügyfelek nem nagyon tudtak bejutni. A portálnak adatot szolgáltató intézmények közül a tavalyi év nyertese a Takarékbank lett, a hitelintézetnél 46,9 százalékos vagyonnövekedést mértek. Szintén jól ment tavaly a K&H-nak, az Equilornak és a Concorde-nak, mindhárom pénzügyi cégnél 20 százalék fölötti mértékben nőtt a kezelt vagyon.