Az Orbán-kabinet 2020. november 23-tól tette ingyenessé este 19 óra és reggel 7 óra között a kereskedelmi célú parkolási létesítmények használatát. Vagyis azóta be lehet állni a plázák mélygarázsaiba, a szupermarketek zárt vagy nem zárt fizetős parkolóiba éjszakára, reggel viszont érdemes időben elhagyni a területet, mert az üzemeltetők 7 óra után már pénzt kérhetnek.

A lapunk által készített körképből kiderült, hogy bár van olyan kiskereskedelmi egység, ahol kellemetlenséget okoznak a parkolót reggel el nem hagyó autósok és akad olyan pláza ahol némi átszervezésre volt szükség, országosan nincs nagy jelentősége az intézkedésnek.

Az emberek 15 százaléka válaszolta a Pulzus Kutatónak, hogy ő vagy családtagja él a lehetőséggel és mindössze 3 százalékuk írta, hogy zavarják a parkoló autósok. Utóbbi jelzi, hogy legfeljebb lokális bosszúságokról lehet szó, az intézkedés nem okoz olyan általános káoszt, mint a közterületen elrendelt ingyenes parkolás.

Az emberek 49 százaléka válaszolta, hogy bár őt nem érinti, sokaknak jelenthet segítséget, az intézkedés.

33 százalékuknak pedig az az elv nem tetszik, hogy a kormány más kontójára szerez népszerűséget.

Ebben a kérdésben egyértelműen látszanak a törésvonalak. A Budapesten és a megyeszékhelyen élők 50-51 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem tartja helyesnek a parkolóüzemeltetőkkel fizettetni egy kormányzati intézkedés árát. A kisebb városokban ez az arány csak 26 százalék, míg a községekben csak 21 százalék.

Az is kiderült, hogy minél magasabb valakinek az iskolai végzettsége, annál inkább zavarja a más kontójára való kormányzati jótékonykodás. A diplomások 43 százaléka nyilatkozott így, szemben az érettségizettek 36 és az alapfokú végzettségűek 29 százalékával.

A diplomások között a legmagasabb azok aránya, akik számára ez a döntés hasznos és az átlagnál többen mondták, hogy zavarja őket a sok autó, bár utóbbi arány is marginális.

A kutatás egyik meglepetése, hogy miközben Budapesten és nagyobb városokban a legnehezebb szabad parkolóhelyet találni

a fővárosiak mindössze 2 százaléka áll be az ingyenessé tett fizetős parkolókba éjjelente. Ez az arány a megyeszékhelyeken 8 a kisebb városokban 22, a községekben pedig 18 százalék.

A megyeszékhelyeken élők 9 százaléka válaszolt úgy, hogy zavarják az autósok, ami szintén kiugró érték.

A fiatalabbakat kevésbé zavarja a népszerűség hajhászása

A 18-39 éves korosztályban érezhetően kisebb az aránya azoknak, akiket zavar a más kontójára való kormányzati "jótékonykodás" (24 százalék), az idősebbek körében ez az arány 37-40 százalék.

A fiatalok körében a legnagyobb azok aránya is, akik nem élnek a lehetőséggel, de örülnek neki.

 

Ezt kell tudni a kutatásról!

A Pulzus Kutató felmérése 1000 fő megkérdezésével történt, a válaszok reprezentálják a magyar felnőtt lakosság véleményét. Ez azt jelenti, hogy az adatok nem, kor, iskolai végzettség és településtípus szerint a magyar alapsokasági adatoknak megfelelően tükrözik a felnőtt, 18 pluszos lakosság véleményét.
"Csatlakozz a Pulzushoz! Légy Te is véleményvezér!"