Champagne Franciaország egyik történelmi tartománya, az ország északkeleti részén. Ismert borvidék, de főleg pezsgőjéről híres, ami a nevét viseli. Viszont most egy faramuci orosz húzás miatt hiába francia eredetű a készítési mód, az eljárás és a név, mégsem lehet Oroszországban a nem orosz pezsgőket champagne-nak nevezni - írja az RT.

Az RBK című moszkvai üzleti napilap pénteken tette közzé az LVMH, a párizsi székhelyű kolosszális konglomerátum, amely a Hennessy szeszesitalmárka és a franciaországi Champagne régióban 1743-ban alapított Moët & Chandon borászat tulajdonosának panaszát. A közleményben a vállalat figyelmezteti orosz ügyfeleit, hogy ideiglenesen felfüggeszti pezsgőinek exportját az országba, mivel Vlagyimir Putyin elnök aláírta a névhasználatot korlátozó törvényt.

A szabályváltozás eredményeként csak az orosz pezsgők viselhetik majd a rangos "champagne" jelzőt. A külföldön készült termékeknek meg kell változtatniuk a címkéjüket. A Moët Hennessy Russia azt mondta, hogy az intézkedések miatt a pezsgőjüket újratanúsítási folyamatnak kell alávetni. A francia borászok, akik igényt tartanak a regionális megnevezés kizárólagos használatára, a jelek szerint nem értettek egyet a döntéssel.

A monitor szerint Oroszország évente mintegy 50 millió liter pezsgőt importál, amelynek 13 százaléka Franciaországból származik. Az LVMH részesedése viszonylag kicsi, körülbelül 2 százalék, így ha a cég megtagadja a pezsgőszállítást Oroszországba, "az elit tagjai olasz Proseccót és spanyol Cava-t fognak a poharukban tartani, amikor fotókon pózolnak" - mondta.

Az LVMH által szállított pezsgők sora az árkategória felső szegmensébe tartozik, az olyan márkák, mint a Dom Perignon, palackonként 450 dollár körüli áron kerülnek forgalomba Oroszországban. Az orosz alkoholpiac egyik vezető ellenőre az RBK-nak úgy nyilatkozott, hogy a forgalmazó úgy tűnik, tévesen úgy értelmezi az új törvényt, mint a nemzetközi márka elleni támadást. A francia "champagne" védett megnevezés, akárcsak a Brie sajt és a Morteau kolbász. "A mi törvényünk nem törölheti el [ezt], ez nem tartozik a hatáskörébe" - mondta Vadim Drobiz a CIFRA csoporttól.