Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A püspökszilágyi Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tároló (RHFT) feladata a nem atomerőművi, kis és közepes aktivitású intézményi eredetű hulladékok kezelése és tárolása. Ilyen típusú radioaktív hulladékok az 1950-es évek óta keletkeznek Magyarországon, elsősorban az ipari, mezőgazdasági, egészségügyi, kutatási, oktatási tevékenységek során - írja az atlatszo.hu portál.

A tároló területén lévő megfigyelő-kutakban a 2000-es évek elejétől emelkedik a talajvíz trícium-szintje, és az utóbbi években magas radiokarbon-értékeket is mérnek az üzem területén. A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. (RHK) 2017 óta három szakaszban teszi biztonságosabbá a tárolót, ennek második eleme a hulladék kitermelése és kezelése, míg a harmadik a medencék lezárása lesz.

A Biztonságnövelő program része, hogy a püspökszilágyi létesítményből jelentős mennyiségű radioaktív hulladékot vinnének át a Baranya és Tolna megye határán fekvő Bátaapátiba. Az itt található Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolóra (NRHT) a település lakossága 2005-ben mondott igent a képviselő-testület kezdeményezésére kiírt szavazáson. A létesítmény felszíni része 2008-ban, míg az első (200-250 méteres mélységben kialakított) földalatti tárolókamra 2012-ben nyílt meg. Itt az atomerőművi eredetű szilárd és folyékony, kis és közepes aktivitású radioaktív hulladék végleges elhelyezését biztosítják.

Az RHK közúton oldaná meg a hulladékok átszállítását Püspökszilágyról Bátaapátiba a radioaktív anyagok szállítási követelményeinek megfelelően kialakított járművekkel. A hulladékcsomagok átszállítása az RHFT (Püspökszilágy) - Kisnémedi - Váchartyán - Vác, M2 autóút - Budapest, M0 autóút - Érd, M6 autópálya - Bátaszéki lehajtó - Kismórágy - NRHT (Bátaapáti) útvonalon haladna.

Az RHK szerint amennyiben ezen útvonalakon valamilyen külső ok miatt a hulladékszállítás ellehetetlenül, úgy alternatív szállítási útvonalak is rendelkezésre állnak - olvasható az oknyomozó portál cikkében.